Icma.az
close
up
RU
Azərbaycanda ən xalis və faydalı bal hansı rayonlarda olur? SİYAHI

Azərbaycanda ən xalis və faydalı bal hansı rayonlarda olur? SİYAHI

Lent az portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.

Təmiz bal tapmaq hər zaman asan olmur. Məsələn, Azərbaycanda ən təmiz və faydalı balın hansı bölgələrə məxsus olduğunu və saxta balı necə tanımaq mümkün olduğunu çoxları bilmir.

Lent.az-ın əməkdaşının bu istiqamətdə apardığı araşdırmanı təqdim edirik:

Azərbaycanda Təbii Balın Mənbələri və Saxta Balın Fərqləndirilməsi

Dağlıq Bölgələrdə Arıçılıq: Azərbaycan təbiəti zəngin florası ilə seçildiyindən, dağlıq rayonlarda istehsal olunan bal ən xalis hesab olunur. Mütəxəssislər vurğulayır ki, havası təmiz və çiçəkli bitki örtüyü ilə zəngin olan dağ ətəyi ərazilərinin balı, xüsusən dağ arısı (Apis mellifera) tərəfindən yığıldığı üçün digər yerlərinki ilə müqayisədə keyfiyyətcə üstün olur. FAO-nun Azərbaycandakı nümayəndəliyi də etiraf edir ki, Qafqaz cins arılarının uzun xortumu dağlıq floradan ən dərin nektarı çəkir, nəticədə “ən yüksək keyfiyyətli bal” alınır. Ən xalis bal istehsalı mənbələri kimi işğaldan azad edilmiş dağlıq rayonlar – Kəlbəcər, Laçın, Hadrut, Qubadlı, Zəngilan – qeyd olunur. Məsələn, Kəlbəcər və Laçın balı böyük tələbat səbəbindən bal yarmarkalarında ilk günlərdə satılıb. Bundan əlavə, Daşkəsən, Gədəbəy, Qəbələ, Şəki kimi Qafqaz dağları ətəklərindəki rayonların balı xalisliyi ilə tanınır. Daşkəsəndə bəzi sahibkarlar öz balını 50 manata satır. Amma bu məhsulun təmizliyinə insanların əksəriyyəti inanır. Bu xalis bal həmən satılır. Gədəbəy arıçılarının məhsulunun da “həm keyfiyyətli, həm də müalicəvi” olması ilə bağlı sosial şəbəkələrdə tez-tez məlumatlara rast gəlirik. Ümumilikdə, dağ çiçəkləri və meşə florası ilə zəngin rayonların balları həm mikroelement baxımından zəngin, həm də antibiotik olmayan təbii müalicəvi xüsusiyyətə malik olduğuna görə istehlakçılar tərəfindən daha çox qiymətləndirilir.

Təbiət qoynunda arıçılıq: dağlıq ərazilərdə yerləşən bal qovanları. Azərbaycanın arıçılıq mərkəzləri kimi tanınan dağlıq bölgələrdə istehsal olunan bal, zəngin çiçəkli flora sayəsində xüsusilə xalis və keyfiyyətli hesab edilir. Müasir tədqiqatlar və yerli arıçılar da bu bölgələrin balını yüksək keyfiyyətli sayırlar.

Etibarlı Mənbələr və Sertifikatlaşdırma

Bal alarkən etibarın əsasını sertifikatlaşdırma və keyfiyyət yoxlamaları təşkil edir. Dövlət tədbirləri çərçivəsində keçirilən arıçılıq yarmarkalarında satılan balın hər partiyası Aqrolizinqin (AQTA) laboratoriyalarında yoxlanılır. Yarmarkaya gətirilən nümunələrdən analitik sınaqlara tab gətirə bilməyən yəni standartlara uyğun olmayan məhsullar satışdan kənarlaşdırılır. Bu tədbirlər alıcılara əminlik verir ki, bu yarmarkalardan alınan bal təmiz və normativlərə cavab verən məhsuldur. Bununla yanaşı, istehlakçılar arasında yayılmış tövsiyələrdən biri də özəl sertifikatlı istehsalçılardan, yaxud laboratoriya analizi təqdim edən arıçılardan almaqdır. Məsələn, Şəmkir bölgəsindən olan arıçı Asif Qarayev məsləhət edir ki, balın təbii olub-olmadığını dəqiq müəyyən etmək üçün sadəcə ev sınaqları yox, imkan daxilində məhz laboratoriya yoxlaması etibar edilə bilər. Beləliklə, etibarlı bal adətən rəsmi qeydiyyatdan keçmiş arıçılıq təsərrüfatlarından və ya dövlət sertifikatına malik markalardan alınmalıdır.

Saxta Balı Necə Fərqləndirmək Olar?

İstehlakçılar üçün saxta (qatqılı) balı ayırd etmək mühümdür. Ev şəraitində tətbiq edilən ən məşhur üsullar arasında aşağıdakılar var:

Su testi: Bir çay qaşığı balı su dolu stəkana töküb qarışdırın. Təbii bal suda çözülməz, qaşıqla dibə çökməyə meylli olur, saxta bal isə tezliklə suda həll olur. Yəni təbiiliyi yoxlamaq üçün qaşıqda götürdüyünüz balı sadəcə stəkana saldıqda, əgər qat-qat formada dibdə qalırsa, o, xalis ola bilər. Kibrit (alov) testi: Nəzarətli şəkildə bir kibrit çöpünü yandıraraq balın üzərinə salın. Təbii bal su tərkibi çox olmadığından kibriti yandırmağı davam etdirər; əks halda, saxta baldakı şəkər şərbəti və su alovun sönməsinə səbəb olur. Yəni kibrit su kimi söndüyü halda balda qatqı olduğunu düşünmək olar. Rəng və axıcılıq: Xalis bal adətən daha tünd rəngli və sıx konsistensiyalıdır. Qaşıqla tökülən zaman ip kimi uzanır, qabın dibində qat-qat yığılır. Saxta bal isə daha açıq rəngli, axıcı xüsusiyyətli olub qabın formasını alaraq yayılar. Təbii bal yığcam qat-qat toplanarkən, saxta bal şüşənin divarlarında hamar layt kimi axıb qalır. Kristallaşma: Xalis bal zaman keçdikcə kristallaşmağa meyllidir. Əksər təmiz ballar soyuducuda və ya normal temperaturda saxlananda bir müddət sonra bərkidikcə ağ daşlı kristallar əmələ gətirir. Saxta (yüksək şəkər şərbəti qatılmış) bal isə qatılığını uzun müddət qoruduğu üçün kristallaşmaza yaxud çox gec kristallaşar.

Bu üsulların heç biri 100% dəqiq olmasa da, eyni anda bir neçəsinin tətbiqi çox vaxt xalis balın aşkarlanmasına yetərlidir. Məsələn, su testi və kibrit testi birlikdə təbii balın su içərisində həll olunmaması və kibritin yanar qalmasını göstərər. Həmçinin, barmaq testi (bal barmağa yapışdıqda nə dərəcədə yayılır) kimi ənənəvi üsullar da geniş tətbiq olunur, lakin onlarda subyektiv amillər rol oynaya bilər.

Xülasə: Azərbaycanda ən xalis və faydalı bal əsasən dağlıq rayonlarda istehsal olunur – Kəlbəcər, Laçın, Daşkəsən, Gədəbəy, Qəbələ, Şəki və s. kimi bölgələrdəki arıçılar təmiz balı ilə tanınır. Etibarlı bal seçərkən dövlət sınağından keçmiş məhsullara üstünlük verilməli, və ya məhz sənədləşdirilmiş arıçılardan alınmalıdır. Saxta balı isə sadə ev üsulları ilə ayırd etmək mümkündür – məsələn, su testikibrit testi yuxarıda qeyd edildiyi kimi təbii balı saxtasından ayırd etməyə kömək edir. Son olaraq qeyd edək ki, bal alarkən istehlakçı rəyinə və ekspert rəylərinə də diqqət yetirmək lazımdır; mötəbər bal sərgilərində mükafat almış və laboratoriyada sınaqdan keçmiş bal istehsalçılarına üstünlük verilməsi məsləhət görülür.

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:141
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 05 May 2025 11:00 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Gənclərimiz bundan sonra daha ayıq sayıq olmalıdırlar

23 Dekabr 2025 10:26see170

Çin Monqolustanla sərhəddə 100 dən çox nüvə raketi yerləşdirib

22 Dekabr 2025 20:02see163

Xarici İşlər Naziri Hakan Fidan Dəməşqdə...

22 Dekabr 2025 18:05see158

Dünyada yalnız bir ölkə özünü ərzaqla tam təmin edir

22 Dekabr 2025 07:19see156

“Ət bazarında qiymət təzyiqləri davam edəcək”

22 Dekabr 2025 09:53see156

Elektron siqaretlər qadağan olunur Sahibkarlar xəbərdarlıq edir: Bizneslər bağlanacaq, insanlar işsiz qalacaq

23 Dekabr 2025 09:14see150

60 yaşdan sonra hansı analizlər vacibdir? Geniş siyahı

22 Dekabr 2025 18:27see147

200 manatlıq yardım nə qədər ailəyə şamil olunacaq?

22 Dekabr 2025 14:02see142

iPhone 18 in təqdimat tarixi açıqlanıb

22 Dekabr 2025 22:29see138

Nüşabə Ələsgərli: Bizim dövrümüzdə qızın müğənni olmağına yaxşı baxmırdılar

23 Dekabr 2025 11:03see134

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu Mütəxəssisdən tövsiyə

23 Dekabr 2025 06:07see133

SON DƏQİQƏ Siqaret satışı ilə bağlı QƏRAR VERİLDİ

22 Dekabr 2025 11:25see133

Bu dünyaya Seyid kimi gəlib Seyid olaraq yaşamaq

22 Dekabr 2025 15:08see133

Azərbaycan konsulluqları nə üçün vətəndaşların hərbi qeydiyyatını aparmır?

22 Dekabr 2025 11:59see133

Rus general evinin qarşısında partlayışla öldürüldü

22 Dekabr 2025 12:58see133

Cəlilabadda sakinləri təngə gətirən PROBLEM

23 Dekabr 2025 08:38see133

Gümüşün qiyməti tarixi maksimumunu yeniləyib

23 Dekabr 2025 22:41see132

İnsult riski olanlar bu şirəni içsin...

23 Dekabr 2025 02:11see131

Eşref Rüya ya vida edəcək FOTO

23 Dekabr 2025 00:04see128

Qarabağ Koxalski ilə bağlı qərarını qətiləşdirdi

23 Dekabr 2025 01:26see127
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri