Bağırsaq sağlamlığı üçün 6 dadlı yemək əlavəsi Diyetoloqlar açıqladı
Qaynarinfo saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Ədvalar və müxtəlif əlavələr təkcə əsas yeməyə dad vermək üsulu deyil. Onların bəziləri prebiotiklər, probiotiklər və bağırsaq mikrobiomunu tarazlaşdıran, öz növbəsində sağlam həzm, immunitetin gücləndirilməsi və hətta əhval-ruhiyyənin yaxşılaşmasına kömək edən digər birləşmələr ehtiva edir.
Qayanrinfo xəbər verir ki, "EatingWell" portalı öz rasionunuza daxil etməyə dəyər 6 effektiv və faydalı əlavəni açıqlayıb.
1. Fermentləşdirilmiş turşu tökülmüş tərəvəzlər
"Fermentləşdirilmiş tərəvəzlər bağırsaqlar üçün faydalı olan ən sevimli ədvalarımdan biridir. Siz takoya fermentləşdirilmiş qırmızı soğan səpələyə bilər, həmçinin rulonlara və sendviçlərə fermentləşdirilmiş turşu xiyar əlavə edə bilərsiniz", deyə sertifikatlı qidalanma mütəxəssisi Amanda Soseba bildirib.
Fermentasiya qida maddələrinin mənimsənilməsini asanlaşdıraraq qidaların mənfəətliliyini artırır və bağırsaqların fəaliyyətini dəstəkləyən birləşmələrin miqdarını çoxaldır. Tədqiqatlar bunun həm də bağırsaq mikroflorasının inkişafına təsir etdiyini təsdiq edib.
Qeydiyyatdan keçmiş diyetoloq Keyt Skarlata gündə ən azı iki yeməyə fermentləşdirilmiş məhsul əlavə etməyi məsləhət görür.
2. Sirkə salınmış kələm
Tədqiqatlar sirkə salınmış kələmin bağırsaqların sağlamlığına kömək edən probiotiklər və liflərlə zəngin olduğunu təsdiq edir. Onu buterbrodlara əlavə etməyi, salatlara qatmağı və ya parlaq dad və bağırsaqlar üçün faydalı xassələr əldə etmək üçün dənli qabların üzərinə əlavə etməyi sınayın.
3. Kimçi
"Kimçini takoya, sendviçlərə və ya tostlara əlavə etmək asandır.Siz onu hətta ət qiyməsinə əlavə edə və ya salsa kimi istifadə edə bilərsiniz. Cəmi bir-iki qaşıq kimçi əlavə etmək istənilən yeməyin dadını yaxşılaşdıra bilər və eyni zamanda bağırsaqların sağlamlığını dəstəkləyə bilər", deyə idman diyetoloqu Roksana Ehsani bildirib.
Kimçidə həm fermentasiya prosesindən əldə edilən probiotiklər, həm də tərəvəzlərdən alınan liflər var, bu da onu bağırsaqların sağlamlığı üçün ikiqat faydalı edir.
4. Çili bibəri
Çili bibərinə kəskinlik verən birləşmə olan kapsaisin, bağırsaqlardakı xroniki ağrını azaltmağa kömək edə bilər. "Müntəzəm qəbul edildikdə, ağrını qəbul edən bağırsaq sinir hüceyrələrinin həssaslığının azalmasına səbəb ola, bu da beyinə ötürülən ağrı siqnallarının azalmasına gətirib çıxara bilər", detə diyetoloq Tamara Düker Freyman bildirib.
5. Hummus
Noxuddan hazırlanan hummus, bağırsaqlardakı faydalı bakteriyaları qidalandıran prebiotik kimi çıxış edən lif ehtiva edir. Diyetoloq Tobi Amidur onu sendviçlərdə və ya rulonlarda mayonezin sadə bir əvəzi kimi istifadə etməyi məsləhət görür, beləcə onlara qidalarını dəyişdirmədən kremli tekstura və qida dəyəri verir.
6. Yunan yoğurdu
Yunan yoğurdu, həzmi yaxşılaşdıran, sağlam mikrobiomu dəstəkləyən və diareya, qarın şişkinliyi və qəbizlik kimi mədə-bağırsaq problemlərini asanlaşdıran faydalı bakteriyalar olan probiotiklər təmin etməklə bağırsaqların sağlamlığını dəstəkləyir.
"Mən onu xama və ya mayonez əvəzinə istifadə edirəm. Ya da, lazımsız kalorilər olmadan mayonezin dadını istədiyim zaman, mayonez və yunan yoğurdunu 50/50 nisbətində qarışdırıram", deyə diyetoloq E.A. Styuart bildirib.
Aydın


