Bağırsaqları öldürən məhsul AÇIQLANDI
Kembric alimlərinin son araşdırmasına görə, süni dadlandırıcılar insan orqanizmi üçün düşünüldüyü qədər faydalı deyil.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bağırsaqları öldürən məhsul açıqlanıb.
Tədqiqatçılar süni dadlandırıcıların bağırsaq mikrobiotasının tarazlığını poza, qlükoza dözümsüzlüyündə rol oynaya və hətta sızan bağırsaq sindromuna səbəb olan bağırsaq mukozasına zərər verə biləcəyini ehtimal edirlər.
Bu yaxınlarda aparılan təcrübə zamanı əldə edilən məlumatlar süni dadlandırıcıların təkcə bağırsaqların deyil, bütövlükdə orqanizmin sağlamlığına mənfi təsir göstərdiyini aşkarlamağa kömək edib.
“Təcrübələrimiz ilk dəfə göstərir ki, qida və içkilərdə ən çox rast gəlinən bəzi dadlandırıcılar – saxarin, sukraloza və aspartam – bağırsaq bakteriyalarını patogen edə bilər. Nəticədə, bu, onların bağırsağa nüfuz etməsinə və infeksiya, sepsis və ya çoxlu orqan çatışmazlığının inkişafına səbəb ola bilər”, - tədqiqatın rəhbəri, professor Havovi Çiçqer vurğulayıb.