Icma.az
close
up
RU
Balığın təzə olub olmadığını belə yoxlayın

Balığın təzə olub olmadığını belə yoxlayın

Lent az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.

Balığın təhlükəsiz olması üçün onu düzgün seçmək, saxlamaq və hazırlamaq çox vacibdir.

Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, həkimlərbalıq alarkən nələrə diqqət etməli olduğunuzu, məhsulu necə saxlamaq və bişirmək lazım olduğunu izah edib. Qeyd edilir ki, hətta piştaxtada diri görünən balıq belə, həmişə tam təhlükəsiz olmur.

Balığın təzəliyini necə müəyyən etmək olar?

Həkimlərin sözlərinə görə, ilk növbədə balığın xarici görünüşü qiymətləndirilməlidir: Gözlər şəffaf, yumru və parlaq olmalıdır. Qoxu təbii, dəniz və ya çay qoxusu kimi olmalı, ammonyak və ya çürük iy hiss olunmamalıdır.

Bildirilir ki, təsadüfi küçə bazarlarında, sanitar normaların gözlənilmədiyi yerlərdə balıq almaq risklidir. Belə məkanlarda balığın nə qədər müddət açıq havada, buzsuz şəkildə saxlanıldığı bilinmir ki, bu da zəhərlənmə ehtimalını artırır.

Balığı necə saxlamaq lazımdır?

Əgər balıq uzun məsafəyə, soyuducu olmadan daşınacaqsa, həkim istilik saxlayan termo-sumkalardan istifadə etməyi tövsiyə edir. Evdə balıq soyuducunun ən aşağı rəfində, digər məhsullardan ayrı saxlanılmalıdır. Saxlama müddəti 1 gündən, maksimum 1,5 gündən çox olmamalıdır.

Təzə balığın qəlsəmələri hansı rəngdə olmalıdır?

Həkimlərin sözlərinə görə, qəlsəmələr qırmızı və ya çəhrayı rəngdə olmalı, bədənə sıx şəkildə yapışmalı, kənar qoxu gətirməməlidir.

Qeyd edilir ki, müxtəlif balıq növlərində rəng fərqləri ola bilər, buna görə də qoxu əsas göstərici hesab olunur. Şübhə yarandıqda isə belə balıqdan imtina etmək daha doğrudur.

Dondurulmuş balıq necə düzgün əridilməlidir

Xəbərdarlıq edilir ki, balığı otaq temperaturunda əridmək olmaz. Ən təhlükəsiz üsul soyuducuda əridilməsidir. Prosesi sürətləndirmək üçün soyuq suda əridə və ya mikrodalğalı sobadan istifadə etmək olar. 

Bişirdikdən sonra istifadə edilmiş qablar mütləq yaxşı yuyulmalı, digər məhsulların qablarından ayrı saxlanılmalıdır ki, çarpaz çirklənmə baş verməsin. Balıq ən azı 70 °C daxili temperaturadək bişməlidir: böyük balıq parçaları sobada 15–20 dəqiqə, qaynadıldıqda, su qaynayan andan etibarən 15–20 dəqiqə hazırlanmalıdır.

Qeyd edilir ki, hətta sağlam görünən balıq belə toksinlər daşıya bilər, buna görə termiki emal mütləqdir. Keyfiyyətdən şübhələndikdə balıq laboratoriyada yoxlanıla bilər. Həkimlər bildirir ki, insanlar şübhəli balığı mərkəzə gətirərək toksikoloji, parazitoloji analizdən keçirə bilərlər. Bu testlər bakteriyaları, toksinləri və digər təhlükəli maddələri aşkar etməyə imkan verir.

Diri balıq həqiqətən təhlükəsizdirmi?

Diri balıq artıq təmizlənmiş balıqdan daha yaxşı seçim ola bilər, amma yalnız satış yeri etibarlıdırsa. Böyük supermarketlərdə balıq düzgün şəraitdə saxlanılır və alıcının yanında təmizlənə bilər, bu da təhlükəsizliyi artırır.

Lakin diri balıq da riskdən tam sığortalanmış deyil. Bəzi balıq fermalarında infeksiyaların qarşısını almaq üçün kimyəvi maddələrdən istifadə olunur, soyuqluq zəncirinin pozulması bakterial çirklənməyə, məsələn, salmonellyoz riskinə səbəb ola bilər. Bu səbəbdən sənədlər, sanitar sertifikatlar və məhsulun mənşəyi mütləq yoxlanmalıdır.

Keyfiyyətsiz balıq botulizmə səbəb ola bilərmi?

Bildirilir ki, risk var, botulizm son dərəcə təhlükəli xəstəlikdir. Xüsusilə düzgün hazırlanmadıqda qaxac, duzlu, hisə verilmiş balıqda təhlükə yüksək olur.

İlk əlamətlər adətən 1–bir neçə saat ərzində yaranır, ürəkbulanma, qusma, hərarətin yüksəlməsidir.  Bu əlamətlər baş verərsə, dərhal infeksion xəstəliklər şöbəsinə müraciət edilməlidir. Yola çıxmazdan əvvəl sorbent qəbul etmək vəziyyəti azca yüngülləşdirə bilər. Həmçinin həmin balıqdan nümunələrin laboratoriyaya təhvil verilməsinin vacibliyi qeyd edilir.

Hazır bişmiş balığın təzəliyini müəyyənləşdirmək çətindir

Həkimlərin sözlərinə görə, bişmiş balığın qoxusu və dadı ədviyyatlar səbəbindən yanıltıcı ola bilər. Buna görə də ən etibarlı yol yoxlanılmış müəssisələrdən, etibarlı təchizatçılardan balıq almaqdır.

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:17
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 12 Dekabr 2025 20:17 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

“Qarabağ” “Ayaks” oyunu başladı CANLI (YENİLƏNİR)

10 Dekabr 2025 21:49see246

Sabiq nazirin bacısı qızı olan rektor kimdir?

11 Dekabr 2025 00:22see237

Qurban Qurbanov: Özüm də bilmirəm, Nəriman haqda nə deyim

11 Dekabr 2025 01:51see220

Warner Bros. üçün 108 milyard dollarlıq təklif

11 Dekabr 2025 00:43see212

Almaniyada neft kəmərində ciddi qəza: terror aktı...

11 Dekabr 2025 02:07see206

Azərbaycan strateji tərəfdaş kimi ön plana çıxır

10 Dekabr 2025 23:58see199

Donbas iddiası təsadüfi deyil: Rusiya və ABŞ arxa planda razılaşıb

11 Dekabr 2025 13:27see189

Fransada etirazçılara qarşı gözyaşardıcı qaz və səs qumbarasından istifadə edilib

12 Dekabr 2025 16:22see161

Meteuş Koxalski: “Çox əsəbiyəm”

11 Dekabr 2025 01:30see158

Mətanət sürücülərdən şikayətləndi: Söyüş yiyəsi olmayın

11 Dekabr 2025 09:29see144

OKX də Avtomatlaşdırılmış P2P Sifariş İcrası işə düşdü

11 Dekabr 2025 12:12see142

“Real Madrid” də məğlub oldu Yenilənib

11 Dekabr 2025 02:23see141

Stiven Siqal: “Amerika kinosu daha obyektiv olmalıdır”

11 Dekabr 2025 02:45see136

Mədəniyyət Nazirliyi Bəxtiyar Vahabzadənin yubiley gecəsinin biletlərini 140 manata satıb

11 Dekabr 2025 12:41see136

Fransada uşaq və yeniyetmələrin sosial şəbəkələrə girişi məhdudlaşdırılacaq

11 Dekabr 2025 03:26see135

Vikinq kimi yaşayır Video

12 Dekabr 2025 08:55see135

Bakıda bu yolda işıqforun hər üç işığı eyni anda yanır

12 Dekabr 2025 08:55see134

Paşinyan Azərbaycana bu iki mövzunu paralel olaraq bağlamağı təklif etdi...

11 Dekabr 2025 09:22see133

Almaniya səmasında müəmma: Rusiya hücuma keçib? Heyrətamiz

11 Dekabr 2025 02:23see131

Üzgüçülük üzrə Azərbaycan çempionatı start götürüb

11 Dekabr 2025 20:15see130
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri