Icma.az
close
up
RU
Belə qidalar həm qocalmanı sürətləndirir, həm də və xərçəng yaradır Xəbər saytı Son xəbərlər və Hadisələr

Belə qidalar həm qocalmanı sürətləndirir, həm də və xərçəng yaradır Xəbər saytı Son xəbərlər və Hadisələr

Mayami Universitetinin tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, sürətlənmiş qocalma fenomeni xəstəliyin inkişaf riskini artıra bilər.

BAKU.WS xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, yoğun bağırsaq xərçəngi mütəxəssisi Dr Shriya Kumar, bioloji və həqiqi yaş arasındakı beş illik fərqin ümumi sağlamlığa mənfi təsir edən sürətlənmiş qocalmanı göstərdiyini deyib.

Son zamanlar gənclər, xüsusən də 50 yaşa qədər olan insanlar arasında yoğun bağırsaq xərçənginə yoluxma hallarında artım müşahidə olunur. Bu fenomen "erkən kolon xərçəngi" adlanır. Xərçəngin bu növü yaşlı insanlarda daha çox rast gəlinsə də, son üç onillikdə gənclər arasında xəstəliyə yoluxma halları 50 faiz artıb.

Sürətlənmiş qocalmanın niyə bu xəstəliyin inkişaf riskinin artması ilə əlaqəli olduğu hələ dəqiq bilinmir, lakin yoğun bağırsaq xərçəngi üçün bir çox risk faktoru bioloji yaşın artmasına səbəb olanlarla üst-üstə düşür. Bunlara qeyri-sağlam qidalanma vərdişləri, piylənmə, siqaret çəkmə, alkoqoldan sui-istifadə və digər pis vərdişlər daxildir. Ətraf mühitin çirklənməsi və xroniki stress də qocalmanı sürətləndirən mühüm amillər hesab olunur.

Dairəvi RNT adlanan genetik materialdan ibarət kiçik "döngələr" bəzən DNT-yə müdaxilə edə və xərçəng riskinə təsir edən səhvlərə səbəb ola bilər. Flinders Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər.

seeBaxış sayı:101
embedMənbə:https://baku.ws
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri