Bu 3 ədviyyat ölümcüldür Diqqətli olun
Icma.az, Tribuna portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Mütəxəssislər xəbərdarlıq ediblər ki, üç məşhur ədviyyat müəyyən dərmanlarla qarşılıqlı əlaqədə ola bilər və ciddi sağlamlıq problemlərinə yol açar.
Tribunainfo.az xəbər verir ki, darçın, zərdəçal (sarıkök) və zəncəfil yüksək dozada istehlak edildikdə bəzi dərmanların effektivliyini azalda bilər.

Tortlardan səhər qəhvəsinə, bitki çaylarına qədər bir çox reseptdə yer alan darçın, zərdəçal və zəncəfil təbii müalicə qaynağı olaraq görülsə də, mütəxəssislər bu ədviyyatların yüksək dozada qəbulu zamanı ciddi sağlamlıq riskləri yarada biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.
Bu məhsullar, xüsusən də əlavə formada istifadə edildikdə, bədənin bəzi dərmanları metabolizə etməsini dəyişə bilər.

Son araşdırmalar darçının tərkibində olan sinnamaldehid maddəsinin dərmanların bədəndən daha tez xaric olmasına səbəb ola biləcəyini ortaya çıxarıb. Xüsusilə də qan duruldan dərmanlarla birlikdə istifadə etdikdə, ölümcül qanamalara səbəb ola bilər.
Mütəxəssislərin fikrincə, darçının növü də böyük əhəmiyyət kəsb edir. Əsl darçın antioksidantlarla zəngin və sağlamlığınız üçün daha təhlükəsiz olsa da, supermarketlərdə tez-tez satılan növlər yüksək miqdarda kumarin ehtiva edir. Yüksək dozada kumarin qaraciyərin zədələnməsinə səbəb ola bilər.

Darçınla yanaşı, immuniteti gücləndirən xüsusiyyətləri ilə tanınan zərdəçal da risk yaradır. Zərdəçalın aktiv tərkib hissəsi olan kurkumin qaraciyərdə dərmanları parçalayan fermentlərə təsir edərək, onların orqanizmdə gözlənildiyindən fərqli işləməsinə səbəb ola bilər. Bu qarşılıqlı təsir antidepresanlar, kimyaterapiya dərmanları, qan təzyiqi dərmanları və antibiotiklərlə müşahidə edilə bilər.
The American Journal of Medicine-də dərc edilən bir araşdırma 2004-2022-ci illər arasında zərdəçal ilə əlaqəli 10 qaraciyər zədələnməsi hadisəsini sənədləşdirib. Belə ki, bunlardan biri zərdəçal əlavəsi səbəbiylə qaraciyər çatışmazlığından vəfat edən qaraciyər xəstəliyi olmayan 62 yaşlı qadının ölümü olub.

Ürək bulantısını azaldan və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınan zəncəfil də oxşar risklər daşıyır. Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək dozada zəncəfil istehlakı qan şəkərini çox aşağı salaraq hipoqlikemiya riskini artıra bilər. Bundan əlavə, yüngül qan durulaşdırıcı təsirinə görə, qan durulaşdıran dərmanlarla birlikdə istifadə qanaxma riskini artıra bilər.
Dəniz Pənahova

