Bu qoz fındıq xərçəng YARADIR
Icma.az bildirir, Cebheinfo portalına istinadən.
Kifli qoz-fındıqdakı aflatoksinlər xərçəng və DNT zədələnməsi riskini artıra bilər.
"Cebheinfo.az" xəbər verir ki, bunu Kolorado Dövlət Universitetinin biotibbi mühəndislik və ictimai səhiyyə professoru Bred Reisfeld "The Conversation"a bildirib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, bir çox bitki mənşəli qidalar yaşıl, sarı, qara və ya ağ kif əmələ gətirən göbələklər səbəbindən xarab olur. Bu mikroorqanizmlər tez-tez mikotoksin adlanan zəhərli maddələr istehsal edir.
Bunlardan ən təhlükəlisi Aspergillus flavus və A. parasiticus göbələkləri tərəfindən istehsal olunan aflatoksinlərdir. Onlar tez-tez qarğıdalı, düyü, sorghum və fıstıqları yoluxdurur. Aflatoksinlər DNT-yə bağlana və mutasiyalara səbəb ola bilən birləşmələr əmələ gətirir. Mütəxəssis qeyd edir ki, aflatoksinlər güclü kanserogenlərdir. Onların istehlakı, xüsusən də hepatit B xəstələrində qaraciyərin zədələnməsi və xərçəng riskini artırır.
"Təhlükəli patogenlərin digər bir qrupu buğda, arpa və qarğıdalıya yoluxan Fusarium cinsinin göbələkləridir. Onlar həzm sistemini qıcıqlandıra bilən və zamanla qaraciyərə və böyrəklərə zərər verə bilən trixozoanlar və fumonisin B1 istehsal edirlər", - Reisfeld izah edir.
Mütəxəssis aflatoksin təsirinin təhlükəsiz səviyyədə olmadığını vurğulayır. Buna görə də, kif, rəng dəyişikliyi, büzüşmə və ya küf qoxusu əlamətləri olan məhsullar tərəddüd etmədən atılmalıdır.
Xəzər
"Cebheinfo.az"
Problemlərinizi bizə yazın, şahidi olduğunuz hadisələri çəkib göndərin
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:86
Bu xəbər 30 Oktyabr 2025 12:48 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















