Çayı isti içərsən xərçəngə tuş gələrsən
News24 saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Artıq günümüzün xəstəliyinə çevrilmiş xərçəng yaranma səbəbilə elm adamlarını təəccübləndirməkdə davam edir. Tehran Universitetinin alimləri elmi araşdırmalarla sübut ediblər ki, müntəzəm olaraq 60 dərəcədən yuxarı istilikdə çay içməyi sevənlərdə qida borusu, qırtlaq xərçənginin yaranma riski digər insanlara nisbətən 80 faiz artır.
Alimlər İranın 50 min sakininin tibbi məlumatlarını təhlil ediblər. Müayinə və həyat tərzinə uyğun toplanan həmin məlumatları təhlil edilənlərin yaşı 40–75 arası olub. 10 il ərzində onlardan 456 nəfərində qida borusu karsinoması aşkarlanıb.
Təhlillər göstərib ki, gündə 60 dərəcədən yuxarı 700 millilitr (3–4 stəkan) çay içən və gündə həmin miqdardan çox (təxminən 5 stəkan) çay içənlərdə xərçəngin bu növü daha çox müşahidə edilib.
Alimlər bununla bağlı jurnalistlərə açıqlamalarında bildiriblər ki, çox insanlar isti çay, qəhvədən ləzzət alır, ilıq olanda içmir. Lakin qaynar içkilər qarşısıalınmaz nəticələr verə bilər. Ona görə də məsləhət görürük ki, çayı soyudub için.
Baxış sayı:141
Bu xəbər 23 Dekabr 2024 02:50 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















