Dabaq xəstəliyi ilə bağlı məhdudiyyət: “Panika yox, nəzarət və düzgün bişirmə vacibdir”
Icma.az bildirir, Dogru.az portalına istinadən.
Heyvan bazarlarına dabaq xəstəliyi ilə bağlı oktyabrın 25-dən tətbiq olunan məhdudiyyət hələ də qüvvədədir.
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) açıqlamasında bu qərarın mal-qara arasında xüsusi təhlükəli xəstəliklərin yayılma riski ilə əlaqədar olduğu bildirilir.
“Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının müvafiq qərarlarına əsasən, dünyada və regionda müşahidə olunan heyvan xəstəlikləri ilə bağlı dövri qiymətləndirmələr aparılır. Son dövrlərdə əldə edilən məlumatlar göstərir ki, Cənubi Qafqaz regionuna daxil olan bir sıra ölkələrdə xüsusi təhlükəli heyvan xəstəliklərinin yayılma riski mövcuddur”, – AQTA-nın məlumatında qeyd olunur.
Qurumun açıqlamasına görə, ölkədə heyvan kəsiminin normativ tələblərə uyğunlaşdırılması, müasir kəsim məntəqələrinin təşkili və qanunsuz kəsim fəaliyyətinin qarşısının alınması istiqamətində nəzarət tədbirləri görülür. Agentlik həmçinin baytarlıq-sanitariya və gigiyena normalarına cavab verməyən yerlərdə, küçələrdə və yol kənarlarında qanunsuz heyvan kəsimi və ət satışı ilə məşğul olan şəxslərə xəbərdarlıq edib.
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin şöbə müdiri, Respublikanın baş dövlət baytarlıq müfəttişi Qalib Əbdüləliyev bildirib ki, ölkəmizdə də endemik xarakter daşıyan xüsusi təhlükəli heyvan xəstəlikləri mövcuddur. Onun sözlərinə görə, həm ölkəmizi xaricdən keçə biləcək xəstəliklərdən qorumaq, həm də daxildə yayılmanın qarşısını almaq üçün məhdudlaşdırıcı tədbirlər həyata keçirilir.
“Xüsusi təhlükəli xəstəliklər əsasən bir heyvandan digərinə birbaşa təmas yolu ilə keçdiyindən, bu baxımdan ən riskli məkanlardan biri heyvan bazarları hesab olunur. Buna görə də qərara alındı ki, 25 oktyabr tarixindən etibarən respublika ərazisində bütün heyvan bazarlarının fəaliyyəti müvəqqəti olaraq məhdudlaşdırılsın”, – deyə Əbdüləliyev vurğulayıb.
O əlavə edib ki, məhdudiyyət tədbirləri mərhələli şəkildə tətbiq olunur. Son bir həftə ərzində əhali arasında maarifləndirmə aparılıb və bazarlarda baytarlıq-sanitariya vəziyyəti qiymətləndirilib. Məqsəd heyvanlar arasında təmasın qarşısını almaq və xəstəliklərin yayılma riskini minimuma endirməkdir.
Məhdudiyyətin qüvvədə olduğu müddətdə diri heyvanların satışı yalnız heyvandarlıq təsərrüfatlarında həyata keçiriləcək və buna hər hansı məhdudiyyət qoyulmur.
Lakin vəziyyətlə bağlı insanlar arasında müəyyən təşviş də yaranıb. Əhali mal-qara arasında dabaq xəstəliyinin yayılması xəbərindən sonra ət almağa ehtiyatla yanaşır.
Qida məsələləri üzrə ekspert Ağa Salamov “Doğru.az”a açıqlamasında bildirib ki, dabaq xəstəliyinə tutulmuş heyvanın əti düzgün qaydada – 75 dərəcə temperaturda bişirilərsə, heç bir təhlükə daşımır:
> “İstər xəstə, istərsə də sağlam heyvanın əti olsun, bütün hallarda ət doğru qaydada bişirilməlidir. Əgər mənşəyi məlum olmayan, baytar nəzarətindən kənar məntəqələrdən ət alınırsa, bu, təhlükəlidir. Ətin bişirilmə temperaturu 75 dərəcə olmalıdır, bu zaman heç bir bakteriya və virus qalmır. Ət düzgün saxlanmazsa və ya çiy qalarsa, qida zəhərlənməsinə, hətta ölümlərə səbəb ola bilər”.
Ekspert əlavə edib ki, vətəndaşlar ət alarkən baytar nəzarətindən keçmə sənədini və uyğunluq sertifikatını tələb etməlidirlər. Əks halda, həm dabaq, həm də digər patogen bakteriyalarla yoluxma riski arta bilər.
Məlahət Rzayeva
DOĞRU.AZ
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:36
Bu xəbər 27 Oktyabr 2025 15:45 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















