Diqqət! Düzgün bişirilməmiş toyuq iflicə səbəb ola bilər
Icma.az, Saglamolun portalına istinadən məlumat verir.
Alimlər xəbərdarlıq edir ki, yaxşı bişirilməmiş və ya qızardılmamış toyuq insanda iflicə səbəb ola bilər. Məsələ burasındadır ki, çiy toyuqda çox təhlükəli Campylobacter jejuni bakterilər olur.
Bu bakterilər yaxşı bişirilməmiş toyuq ətində məhv olmur, əksinə çoxalır və insan orqanizminə düşdükdə nadir immun xəstəliyi olan Giyen-Barre sindromunun inkişafına gətirib çıxardır. Bu sindrom zamanı periferik sinirlər zədələnir və insanda kəskin sinir-əzələ iflici inkişf edir. Sindrom istənilən yaşda olan insanlarda inkişaf edə bilər. Ağır hallarda sindrom insanın tam iflicinə səbəb olur.
Miçiqan Universiteti (ABŞ) alimlərinin fikrinə görə, Campylobacter jejuni bakteriləri insan orqanizmi üçün olduqca təhlikəlidir. Bu səbəbdən ekspertlər toyuğu yüksək temperaturda yaxşı bişirməyi və ya qızartmağı, heç zaman yarıçiy halda yeməməyi tövsiyə edirlər. Alimlər toyuğu mikrodalğalı sobada bişirməyi tövsiyə etmirlər, bu halda bakterilərin sağ qalma ehtimalı çox olur.
Saglamolun.Az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:82
Bu xəbər 16 Noyabr 2024 05:22 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















