Gündə 4 fincan qəhvə insanı elə vəziyyətə salır ki...
Cebheinfo saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
“European Journal of Nutrition”-da dərc edilən yeni bir araşdırma göstərib ki, gündə 4-6 və ya daha çox fincan (125 ml fincan) qəhvə içmək vərdişi inkişaf riskinin azalması ilə əlaqəlidir.
“Cebheinfo.az” xəbər verir k, bu, qəhvə istehlakı ilə zəifliyin əsas komponentləri arasındakı əlaqəni təhlil edən ilk tədqiqatdır.
Qəhvə istehlakı əvvəllər qocalmanın bəzi təbii əlamətlərinin, məsələn, idrak funksiyasının yaxşılaşması və iltihabi xəstəliklərdən qorunma riskinin azalması ilə əlaqələndirilirdi. Bu son tədqiqat uzun müddət ərzində müntəzəm qəhvə istehlakının faydalarını araşdıraraq bu sahədə artan bilik bazasına əlavə edir.
Bu araşdırma üçün tədqiqatçılar, Amsterdam Yaşlanma Tədqiqatının (LASA) bir hissəsi olaraq, 55 və daha yuxarı yaşda olan 1161 böyükdən müsahibə alaraq, yeddi illik uzun bir izləmə müddətində ətraflı təhlil apardılar. Qəhvə istehlakı ilə zəifliyin mövcudluğu və yayılması arasında əlaqə araşdırıldb.
Bu tədqiqatın nəticələri göstərir ki, daha çox adi qəhvə istehlakı ümumi zəiflik ehtimalının aşağı olması ilə əlaqəlidir.Bu məlumatlar Avropa Qida Təhlükəsizliyi Təşkilatının (EFSA) gündə 400 mq-a qədər kofeinin (3-5 stəkan qəhvə) orta və təhlükəsiz miqdar olduğuna dair elmi rəyi ilə birlikdə nəzərdən keçirilə bilər.
Tədqiqatçılar izah edirlər ki, qəhvənin zəifliyi azaltmağa təsiri qismən onun antioksidantları ilə izah oluna bilər. Bu da iltihabı, sarkopeniyanı (əzələ kütləsinin itkisini) azaltmağa və əzələ zədələnməsinin qarşısını almağa kömək edir. Qəhvə, həmçinin yaşlı insanlarda insulin həssaslığının tənzimlənməsi və qlükoza istifadəsini yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Xəzər
“Cebheinfo.az”


