Həkimlər xəbərdarlıq edir: Bu qidalar yayda təhlükəlidir!
Sherg.az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Qarşıdan ilıq və günəşli yay ayları gəlir. Bu fəsildə insanlar daha çox hərəkətli olur, açıq havada vaxt keçirir və geyimlərin yüngülləşməsi ilə bərabər öz görünüşlərinə daha çox diqqət yetirirlər. Yay mövsümündə sağlam qidalanma və düzgün çəki qorumaq məsələsi daha da aktuallaşır.
Bir tərəfdən isti hava səbəbilə iştah azalır, digər tərəfdən isə tox qalmaq, eyni zamanda çəki almamaq kimi narahatlıqlar meydana çıxır. Bir çox insan bu dövrdə həm enerji verən, həm də yüngül və doyurucu qidalar axtarışında olur. Əsas məqsəd həm sağlamlığı qorumaq, həm də yay fəslini rahat və enerjili keçirməkdir.
Əsasən yay aylarında hansı qidalara üstünlük verilməlidir? Saat neçədən sonra yemək yeməməlidirlər? Sağlam qidalar və meyvələr hansılardır?

Suallarımızı cavablandıran dietoloq Sevinc Həsənzadə Sherg.az-a bildirdi ki, yayda istilərlə əlaqədar insanların əksəriyyəti gündəlik planlarını əsasən gün batandan sonraya saxlayır, axşam isə gec saatlarda yatırlar:
“Beləliklə, yuxu rejimi pozulur, orqanizm öz fəaliyyətini düzgün adaptasiya edə bilmir. Yay aylarında havaların isti və nəm olması ilə əlaqədar olaraq qanın qatılaşması baş verir və bunun nəticəsində risk faktoru kimi arterial hipertenziya və bir sıra ürək-damar xəstəlikləri yaranır. Ümumiyyətlə, yay aylarında qidalanmanın bir neçə qızıl standartı var. Onlardan birincisi, çoxlu su qəbulu, ikincisi, qida rasionunda kalorili yeməklərin miqdarının azaldılması və üstünlüyün tez həzm olunan qidalara, meyvə-tərəvəzə verilməsidir. Yağlı və xəmir xörəklərinin qəbulu azaldılmalı və axşamlar yatmazdan bir neçə saat əvvəl qida qəbul edilməlidir. Sağlam həyat tərzini təbliğ edən mütəxəssislər axşam saat 18:00-dan sonra yemək yeməməyi tövsiyə edir. Xüsusilə arıqlamaq istəyən və ya artıq çəki problemi olanlar bu saatdan sonra yeməkdən imtina edirlər ki, daha effektiv nəticə əldə olunsun.
Odur ki, qidalanma rejimi hər kəsdə fərqlidir. İstər hormonal mübadilə, istərsə də insanın həyat tərzi, çalışdığı müəssisə, keçirdiyi xəstəliklər, yaşadığı ölkənin iqlim xüsusiyyətləri, qidalanması, ailə vəziyyəti, zərərli vərdişləri, yaş xüsusiyyəti və s. insanın həyat fəaliyyətinə və hormonların sürət mexanizminə birbaşa təsir göstərir. Tərəvəz və meyvələr qida rasionunun tənzimlənməsində, həmçinin orqanizmin minerallarla və vitaminlərlə zənginləşməsində əhəmiyyətli rola malikdir. Sağlam və düzgün qidalanmanın ən önəmli qaydalarından biri də meyvələri və tərəvəzləri mövsümündə istehlak etməkdir. Mövsümündə istehlak edilən meyvə və tərəvəzlərin faydaları daha çoxdur. Onların tərkibi vitaminlər, mikro və makroelementlər, zülallar, yağlar və karbohidratlarla zəngindir. Meyvələr günün ilk yarısında yeyilməlidir. Sağlam olun ,sağlam qidalanın “.


