Həkimlər xəbərdarlıq edir: Qadınların ağ düşməni
News24 saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Avropa Obezitenin Tədqiqi Assosiasiyasının apardığı yeni araşdırmaya görə, gündəlik həyatda tez-tez istehlak edilən qidalardan yüksək miqdarda natrium xüsusilə qadınlarda ümumi və qarın bölgəsində piylənmə riskini artırır.
News24.az teleqraf-a istinadla xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatına (ÜST) görə, piylənmə bədən kütləsi indeksinin (BKİ) 30 kq/m² və yuxarı olması kimi müəyyən edilir. Abdominal piylənmə daxili orqanlar ətrafında artıq yağ yığılması ilə ölçülür və daha çox ürək-damar xəstəlikləri riski daşıyır.
Finlandiyada natrium istehlakı 1970-ci illərdə pik həddinə çatdıqdan sonra azalsa da 2007-ci ildən bu yana stabil olaraq qalır.
Mütəxəssislər deyirlər ki, yüksək natrium qəbulu təkcə sağlam olmayan qidalardan deyil, həm də emal olunmuş ətlərdən, çörək, pendir kimi gündəlik istehlak edilən qidalardan qaynaqlanır.
2017-ci il milli FinHealth araşdırmasına görə, qadınlarda gündəlik duz istehlakı ÜST-nın tövsiyə etdiyi gündəlik 5 qramlıq limitdən demək olar ki, iki dəfə, kişilərdə isə üç dəfə çoxdur. Statistik modelləşdirmə ilə dəstəklənən tapıntılara görə, ən çox natrium istehlak edən qrupdakı qadınların ümumi piylənmə riski ən aşağı qrupdakı qadınlarla müqayisədə 4,3 dəfə, qarın boşluğunda piylənmə riski isə 3,4 dəfə yüksəkdir.
“Gündəlik istehlak edilən qidaların nə qədər duzlu olmasına diqqət etmək lazımdır” ifadəsini işlədən tədqiqatçılar, piylənmə ilə mübarizədə təkcə fərdi məlumatlılığın deyil, qida siyasətində köklü dəyişikliklərin də vacib olduğunu bildirirlər.


