Hemoqlobin səviyyəsini normal saxlamaq üçün...
Icma.az, Sia Az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
...Hemoqlobin qırmızı qan hüceyrələrində olan və oksigenin bütün hüceyrələrə daşınmasından məsul olan bir proteindir. Kifayət qədər səviyyə bədənin düzgün işləməsinə kömək edir, lakin hemoglobin çatışmazlığı yorğunluğa, zəifliyə, idrak qabiliyyətinin azalmasına və yaddaşın pozulmasına səbəb olur.
Hemoqlobin çatışmazlığı niyə yaranır və onu necə artırmaq olar.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə TSN yazır.
Hemoqlobin səviyyəsi sabit bir göstərici deyil. Yaşla dəyişir və pəhrizimiz, fiziki fəaliyyətimiz, xəstəliklər və hamiləlik kimi xüsusi şərtlərdən təsirlənir. Anemiya və ya hemoglobin səviyyəsinin azalması müxtəlif səbəblərdən baş verir.
Qanda hemoqlobinin aşağı səbəbləri
Çox vaxt anemiya orqanizmdə dəmir çatışmazlığından yaranır. Məhz bu vitaminin çatışmazlığı hemoglobinin yüksək keyfiyyətli istehsalına mane olur, çünki o, əsasən dəmirdən ibarətdir.
Anemiya vitaminlərin və fol turşusunun çatışmazlığından qaynaqlana bilər, çünki onlar olmadan bədən dəmiri qidadan qəbul edə bilməz.
Xroniki xəstəliklər hemoglobin səviyyəsinin məhvinə təsir göstərir. Məsələn, mədə-bağırsaq traktının patologiyaları dəmirin udulmasını pozur.
Hemoqlobini necə artırmaq olar
Anemiyanın əsas müalicəsi pəhriz və zəruri vitamin və mineralların qəbuludur.
Hemoqlobini artırmağa kömək edən məhsullar:
-qırmızı ət;
-qaraciyər;
-balıq,
-dəniz məhsulları;
-çuğundur;
-dənli bitkilər (yulaf ezmesi, qarabaşaq yarması);
-quru meyvələr və qoz-fındıq;
-nar; badam;
-alma dəniz yosunu.
Nazlı Almuradova

