Hər gün istifadə edirik, zərərləri bilmirik Dəhşətli risklər üzə çıxdı
GlobalInfo saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Gündəlik istifadə etdiyimiz toyuq, meyvə və yağın tərkibində təhlükəli kimyəvi maddələrin olduğu iddia edilir. Bununla bağlı artıq ictimaiyyət arasında narahatlıq başlayıb. Bildirilir ki, belə məhsullar vasitəsilə evimizə əslində zəhər daxil olur. Hətta bütün dövrlərdə sağlam qida sayılan balıq da bu siyahıya daxil edilib. Bu, artıq ciddi və dəhşətli bir mənzərənin yaranmasına işarədir.
Globalinfo.az-a danışan Sağlam Cəmiyyət Hərəkatının sədri, sosioloq Elçin Bayramlı deyib ki, bazarda satılan məhsulların çoxunu “qida” adlandırmaq mümkün deyil:
“Qida təbiətdə yetişən, heç bir kimyəvi müdaxilə olmadan insanların qəbul etdiyi məhsullardır. Hazırda mağaza və market şəbəkələrində satışda olan çoxsaylı məhsullar qidanın imitasiyasıdır. Rəngi, görüntüsü, forması və dadı bizi aldadır, söhbət mənşəyi məlum olmayan qidalardan gedir. Xüsusilə yağ məhsulları təhlükəlidir: əksəriyyəti trans yağlardan ibarətdir. Süd məhsullarının çoxu, eləcə də broyler toyuqlar təbii deyil və sağlamlıq üçün zərərlidir. Həmçinin müxtəlif içkilər, limonadlar, “şirələr” süni tozlardan hazırlanır.
Konservləşdirilmiş məhsullara dadvericilər, rəngvericilər, müddət uzadıcılar, effekt verən kimyəvi maddələr və sair kimi yüzlərlə təhlükəli inqrediyentlər əlavə olunur. Meyvə və tərəvəzlərin böyük hissəsi artıq genetik modifikasiya olunub, taxıl və digər məhsullar da çox vaxt boş karbohidrat kimi formalaşdırılıb”.
Elçin Bayramlı
Sosioloq qeyd edib ki, bu gün ticarət şəbəkəsində kənd məhsulları tapmaq çətindir:
“Bazarlarda yalnız müəyyən məhsulların təbii olması mümkündür, hətta plantasiya meyvələrinə də çoxlu dərmanlar vurulur. Tərəvəzlərə həddindən artıq pestisidlər, nitritlər və təxminən 20-yə yaxın gübrə və kimyəvi maddələr tətbiq olunur. Bu preparatlar çox təhlükəli hesab edilir. Yeganə təbii məhsullar şəxsi həyəti olan, əkib-becərənlərdə var. Qida zəhərə, sağlamlığımızın düşməminə çevrilib. Ucqar kəndlərdə təbii məhsulla qidalanmaq hələ də mümkündür, amma şəhər və ticarət şəbəkəsində bunun alternativi yoxdur. Azərbaycanda daxili bazarın qorunmaması, keyfiyyətə nəzarətin zəif olması, məhsulların xüsusi laboratoriyalarda ciddi şəkildə yoxlanılmaması və rüşvət nəticəsində istənilən məhsulun bazara çıxarılması vətəndaşları müdafiəsiz duruma salır”.
Ekspert bildirib ki, özünü qorumaq istəyən üçün tək çıxış yolu ucqar kəndlərə köçüb özlərinə məxsus təsərrüfat qurmaqdır:
“Şəhərdə isə yalnız zərəri minimallaşdırmaq olar. Hazırda qida tam şəkildə süni xarakter alıb və bu, insanların kütləvi xəstələnməsi, erkən ölüm hallarının artmasında özünü göstərir. Xərçəng, şəkərli diabet və digər xroniki xəstəliklərin sayında artım müşahidə olunur. Mədə-bağırsaq xəstəlikləri, ümumi xəstəlik yükü və ölüm hallarının çoxalması diqqət çəkir. Əminəm ki, ildən-ilə əhalinin sağlamlığı daha ağırlaşacaq, ömür müddəti azalacaq, xəstəliklər kəskinləşəcək. Bunun qarşısını almaq üçün çox vaxt və böyük səylər lazımdır. Təkrar bərpa, təbii əkinçilik və heyvandarlığın inkişaf etdirilməsi, idxal olunan məhsullara ciddi nəzarətin tətbiq edilməsi, genetik modifikasiya olunmuş məhsulların məhdudlaşdırılması və ya ləğv edilməsi, emal müəssisələrində sərt standartların tətbiqi və çoxsaylı kimyəvi maddələrin istifadəsinin qadağan olunması zəruridir. Bu prosesin qarşısı alınmazsa, vəziyyət daha da ağırlaşacaq”
Ləman İmran
Globalinfo.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:89
Bu xəbər 08 Noyabr 2025 07:33 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















