Ləzzətli samovar çayını necə dəmləmək olar? Samovarı yandırmaq və təmizləməyin qaydaları...
Icma.az, Bizimyol portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Mədəniyyətimizə Rusiyadan və ya Orta Asiyadan daxil olan "samovar" sözü rus dilində “öz-özünə qaynamaq” mənasını verir. Adətən mis və ya paslanmayan poladdan hazırlanan bu metal qabın aşağı hissəsində suyun qaynadıldığı kranı, gövdəsinin altında kömür sobası və bu sobadan çıxan tüstü bacası var. Bu soba sayəsində gövdədəki su qaynadılır. Çay dəmləmək üçün gövdəyə bir çaydan qoyulur. Gövdə hissəsindəki qaynar sudan qalxan buxar çaydandakı çayın yavaş-yavaş dəmlənməsinə şərait yaradır. Samovarla hazırlanan çaya dad verən də budur.
Samovarda çayı necə dəmləmək olar?Samovarda çay dəmləmək əslində çaydanda çay dəmləməyə bənzəyir. Samovar soyuq su ilə doldurun. Su qaynamağa başlayanda qaynar suyu çay yarpaqları olan çaydana tökün. Çaydandakı çayın miqdarını hər fincana bir çay qaşığı çay kimi düşünə bilərsiniz.
Suyu çaydana tökdükdən sonra azalan soyuq suyu su çəninə əlavə edin. Çaydanı samovarın buxar çıxış hissəsinə qoyun. Çayın dəmlənməsi üçün təxminən 20 dəqiqə gözləyin.
Çayın dadını artırmaq üçün bir neçə vacib məqamı bölüşək:
Bacası olan kömür samovarını yandırmaq bir az daha çətin ola bilər. Lakin o, yandırıldıqda gövdədəki suyu yalnız aşağıdan deyil, həm də bütün uzunluğu boyunca qızdırdığı üçün suyu odun samovarlarından daha tez qaynadır. Əvvəlcə samovarın gövdəsini su ilə doldurun.
Atəşi gücləndirmək üçün bir neçə daha odun əlavə edin, sonra dörddə üçü dolana qədər kömür əlavə edin. Kömürlərin bacanı bağlamayacaq şəkildə yerləşdirildiyinə əmin olun.
Samovarı necə təmizləmək olar?Çöldə samovarla çay içməyin bəlkə də ən çətin tərəfi, onu təmizləməkdir. Təbii ki, söhbət odun və ya kömürlə işləyənlərdən gedir. Külü yaxşıca təmizləməlisiniz ki, samovarınız növbəti ləzzətli çay məclisinizə hazır olsun.
İradə Cəlil, Bizimyol.info


