Liberiyalı aşpaz 6 gün ərzində yemək bişirməklə dünya rekordu qırdı
Icma.az, Oxumeni.az portalına istinadən məlumat yayır.
Liberiyalı-Avstraliyalı aşpaz Evett Kuoibia ən uzun solo fasiləsiz yemək bişirmə seansı - 140 saat, 11 dəqiqə və 11 saniyəyə görə Ginnesin Dünya Rekordlar Kitabına düşüb. Bu barədə Oxuməni.az “Mignews.com”a istinadən xəbər verir.
Fasiləsiz yemək bişirmə marafonu Avstraliyanın Melburn şəhərində baş tutub və 2024-cü ilin fevralında başa çatıb, lakin yalnız indi Rekordlar Kitabı tərəfindən rəsmi olaraq təsdiqlənib.
Sobada altı gün ərzində Kuoibia yüzlərlə ənənəvi Liberiya və Qərbi Afrika xörəkləri, o cümlədən jollof düyü, manyok güveç, bamya güveç və qızardılmış bağayarpağı bişirib. Mətbəx fasiləsiz işləyərkən yemək növbə ilə gələn könüllülərə və qonaqlara verilib. Gün boyu musiqi səslənib və Evettin özü yorğun, lakin diqqətini cəmləyərək kəsməyə, qızartmağa, bişirməyə və gülümsəməyə davam edib.
Aşpazın sözlərinə görə, marafonun məqsədi təkcə rekord vurmaq deyil, həm də Liberiya mətbəxini populyarlaşdırmaq olub: “Mən istəyirdim ki, dünya mədəniyyətimizin nə qədər zəngin və unikal olduğunu görsün”. Onun təşəbbüsünü Ginnesin ciddi tələblərinə - video sənədlərdən tutmuş sanitar standartlara və planlaşdırılmış fasilələrə kimi riayət olunmasına nəzarət edən könüllülər qrupu dəstəklədi.
Kuoibia qeyd edib ki, o, rekordu təkcə özünün deyil, kökləri ilə əlaqəni kəsmədən uğur qazanmaq arzusunda olan bütün mühacir qadınların qələbəsi hesab edir. O, bu nailiyyətini ona yemək bişirməyi öyrədən anasına və diaspordakı bütün Liberiya icmasına həsr edib.
İndi onun titulu rəsmən tanındıqdan sonra aşpaz yemək kitabı nəşr etməyi və milli mətbəx vasitəsilə gənc miqrantları dəstəkləməyə yönəlmiş maarifləndirici layihəyə start verməyi planlaşdırır.
Almaz Həsənli


