Nə qədər “fast food” yediyiniz məlum olacaq: Cəmi bir analizlə
Icma.az bildirir, Cebheinfo portalına istinadən.
Yeni bir araşdırmaya görə, qan və sidik testləri pəhrizinizin nə qədər işlənmiş qidalardan ibarət olduğunu müəyyənləşdirməyə kömək edə bilər.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, tədqiqatçılar “ PLOS Medicine” jurnalında bu barədə bildiriblər.
Qeyd olunub ki, orqanizm yüksək dərəcədə işlənmiş qida və içkiləri enerjiyə çevirən zaman istehsal olunan kimyəvi maddələr insanların qanında və sidikdə tapıla bilər.Alimlər müəyyən ediblər ki, metabolitlər kimi tanınan bu kimyəvi maddələrin müəyyən dəstləri insanın istehlak etdiyi ultra işlənmiş qida miqdarı ilə etibarlı şəkildə əlaqələndirilir.
Milli Xərçəng İnstitutunun metabolik epidemiologiyası üzrə tədqiqatçısı, baş elmi işçi Erica Loftfildin başçılıq etdiyi komanda bu metabolitlərə əsaslanan tapıntıları ultra emal olunmuş qida qəbulunun proqnozlaşdırılmasına imkan verir:
“Ultra emal olunmuş qidanın insan sağlamlığındakı rolu haqqında yeni anlayışlar təmin edə bilər".
Bu yeni araşdırma üçün tədqiqatçılar ultra emal olunmuş qidalarla əlaqəli metabolitləri müəyyən etmək üçün 718 yaşlı böyükdən qan və sidik nümunələrini, həmçinin qida gündəliklərini təhlil ediblər. Proses bir il çəkib, iştirakçılar ilin əvvəlində, ortasında və sonunda qan nümunələrini veriblər.
Ümumilikdə, tədqiqatçılar qanda 191 metabolit və sidikdə 300-ə yaxın metabolit müəyyən ediblər ki, bu da ultra işlənmiş qida istehlakı ilə əhəmiyyətli dərəcədə əlaqələndirilir. Bunlardan qanda 28 metabolit və sidikdə 33 metabolit seçiblər ki, bir insanın nə qədər ultra emal olunmuş qida yediyini təxmin etmək üçün daha dəqiq bir "hesab" kimi istifadə etsinlər.
Tədqiqatçılar daha sonra laboratoriya təcrübəsində əldə etdikləri nəticələri sınaqdan keçirərək, 20 nəfərə iki fərqli pəhriz verdilər, biri 80% ultra emal olunmuş qidalar, digərində isə heç bir pəhriz yoxdur. Hər bir şəxs iki həftə ərzində hər bir pəhrizə riayət etdi, bundan sonra qan və sidik nümunələri götürüldü.
Nəticələr göstərib ki, aşkar edilən metabolitlər həqiqətən də iştirakçıların əvvəlki iki həftə ərzində istehlak etdikləri ultra emal olunmuş qida miqdarına uyğundur. Dörd nəfərdən ibarət kiçik bir qrup, testlərin 30% və 80% ultra işlənmiş qidaları ehtiva edən pəhrizləri də ayırd edə biləcəyini göstərdi.
Tədqiqatçılar deyirlər ki, bu cür testlər ultra emal olunmuş qidaların insan sağlamlığına təsirini anlamaq səylərində böyük kömək ola bilər.
Xəzər
“Cebheinfo.az”


