Qaraciyərinizi bu içki ilə qoruyun!
Unikal.az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Qəhvə ölçülü şəkildə istehlak edilərsə, qaraciyəri piylənmədən qorumaqda rol oynaya bilər.
"Unikal" xəbər verir ki, britaniyalı alimlər bu barədə qənaətə gəliblər.
Qaraciyər həyati funksiyaları yerinə yetirir: qanı süzmək, qida maddələrini emal etmək, toksinləri çıxarmaq və maddələr mübadiləsini tənzimləmək üçün məsuliyyət daşıyır. Onun sağlamlığı siroz, hepatit və alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi (NAFLD) kimi xroniki xəstəliklərin qarşısını almaq üçün çox vacibdir.
Qeyd olunur ki, müntəzəm qəhvə istehlakı spirtlə heç bir əlaqəsi olmadan baş verən və çox vaxt yağlı qidaların həddindən artıq istehlakı və metabolik pozğunluqlar nəticəsində yaranan NAFLD-nin inkişaf riskinin azalması ilə əlaqələndirilir. Bəzi ölkələrdə bu patologiyanın yayılması yetkin əhali arasında 30-35% -ə çatır. Tədqiqatlar göstərir ki, gündəlik qida rasionuna qəhvə daxil edən insanlar yağ toxumasının degenerasiyası üçün xarakterik olan qaraciyər dəyişiklikləri ilə daha az qarşılaşırlar.
Maraqlı fakt ondan ibarətdir ki, qəhvənin müsbət xüsusiyyətləri onun növündən asılı olmayaraq qorunub saxlanılır. Tədqiqatlar hazır, üyüdülmüş və hətta kofeinsiz qəhvə arasında əhəmiyyətli fərqlər aşkar etməyib. Bu, metabolik proseslərə təsir edən və bədəndə iltihablı reaksiyaları azaldan içkinin tərkibindəki polifenolların və digər antioksidanların tərkibinə görə ola bilər.
Bununla belə, mütəxəssislər orta səviyyədə qəhvə istehlakının vacibliyini vurğulayırlar. Təhlükəsiz doza gündə 400 milliqrama qədər kofein hesab olunur ki, bu da iki-üç fincan içkiyə bərabərdir. Bu normanın aşılması yuxu pozğunluğu, ürək döyüntüsünün artması və narahatlığın artması da daxil olmaqla yan təsirlərə səbəb ola bilər. Hipertoniya və ya mədə-bağırsaq problemi olan insanlara müalicəvi məqsədlər üçün gündəlik qida rasionuna qəhvə daxil etməzdən əvvəl həkimə müraciət etmələri tövsiyə olunur.
Gülayə Mecid


