Qida təhlükəsizliyi xəbərdarlığı: Mütəxəssislər bəzi qidaların həyat üçün təhlükə yartdığını deyir
Bizimyol portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Bizimyol.info xəbər verir ki, qida təhlükəsizliyi mütəxəssisləri potensial təhlükəli hesab edilən qidaların adlarını açıqlayıblar.
Dilimlənmiş meyvə və tərəvəzlər
Amerikalı qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Dr. Bryan Quoc və digər ekspertlər, ərzaq mağazasında satın alınan əvvəlcədən dilimlənmiş meyvə və tərəvəzlərin potensial ölümcül infeksiya riski daşıya biləcəyi barədə xəbərdarlıq etdilər.
Çünki meyvənin qoruyucu qabığı kəsilir, içərisi yumşaq və nəmli qalır, bakteriyalara açıq qalır.
Dr. Quoc supermarketlərdə dilimlənmiş meyvələrdən (xüsusilə qovun) çəkinməyi tövsiyə edib və bu cür qidaların lazımi qaydada bişirilmədən istehlakının qida zəhərlənməsi riski daşıdığı barədə xəbərdarlıq edib.
Xüsusilə dilimlənmiş manqo, qovun və ananasın paketlərində zərərli bakteriyalar olan E.coli kimi patogenlərin olması ehtimalı olduğu bildirilir.
Çiy cücərtilər
Delaver Universitetinin mikrobiologiya professoru Kali Kniel salatlara, şorbalara və sendviçlərə əlavə edilən kiçik çiy cücərtilərin də E. coli, listeria və salmonella kimi təhlükəli patogenləri daşıya biləcəyini söyləyib.
O, bunun səbəbinin cücərmə prosesi zamanı rütubətli və isti mühitin bakteriyaların çoxalması üçün ideal mühit olduğunu bildirib.
Dr Quoc həmçinin bildirdi ki, xam cücərtilər üçün cücərmə prosesindəki mikroorqanizmlər üç gündə bir milyarda çata bilər.
Pasterizə olunmamış çiy süd
Dr. Bryan Quoc, pasterizə edilməmiş çiy süd istehlakının da ciddi risklər daşıdığını qeyd edib. Bu süd növü risklidir, çünki E. coli, campylobacter və listeria kimi patogenləri öldürmək üçün lazım olan istilik müalicələrinə məruz qalmamışdır. Böyük Britaniyada çiy süd yalnız qeydiyyatdan keçmiş istehsalçılardan birbaşa alına bilər və Şotlandiyada tamamilə qadağandır.
E. coli infeksiyaları ümumiyyətlə qızdırma, qusma və ishal kimi simptomlara səbəb olur. Lakin immun sistemi zəif olan şəxslərdə infeksiya qana keçərək orqanlara ciddi ziyan vura bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu cür infeksiyalardan qorunmaq üçün qida gigiyenasına diqqət yetirilməlidir.
Qadir, Bizimyol.info


