Restoranlar ziyanli məhsullardan istifadə edir araşdirma
Icma.az, Saglamolun portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
MENYULARIN TƏRKİBİ TƏLƏB EDİLİR
Restoran yeməklərinin əksəriyyəti sağlam məhsullardan ibarət deyil. Bu açıqlamanı ABŞ-ın tədqiqat qrupu verib.
Alimlər 3 il ərzində 37 ölkədə, 6 qitədə yerləşən 196 şəhərdə 561 fast food, vegan və vegetarian menyuları olan restoranların yeməklərini tədqiq edib. Bitki mənşəli yeməklərdə həqiqətən də doymuş yağlar, rafinə edilmiş taxıllar, qızardılmış sağıamlığa ziyan olan məhsullardan imtina edilib-edilmədiyini araşdırılıb.
Tədqiqat “Nutrients” jurnalında dərc olunub.
Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, bir çox restoran ziyarətçilərinə əsas yeməklər üçün kifayət qədər bitki mənşəli yemək seçimi təklif etmir. 14-27% restoranın menyusunda isə ümumiyyətlə sağlam qida siyahısına aid olacaq yemək yoxdur. "Vegan qidalar” menyusunda olan yeməklərin əksəriyyətində sağlamlığa zərər verən məhsullar aşkarlanıb.
Bundan əlavə tədqiqatçılar yeməklərin tərkibi ilə məlumat almaqda da xeyli əngəllərlə rastlaşdığını bəyan edib.
Yalnız bir neçə restoran qida dəyəri haqqında ətraflı məlumat təqdim edib,
Tədqiqat yayımlandıqdan sonra, ABŞ Qida və Dərman idarəsi restoranlardan menyularında olan yeməklərin tərkibi haqqında detallı məlumatın rəsmi olaraq təqdim edilməsini tələb edib.
Saglamolun.Az

