Icma.az
close
up
RU
Sarımsağın gələn yayadək xarab olmadan saxlanması üçün SADƏ SİRR

Sarımsağın gələn yayadək xarab olmadan saxlanması üçün SADƏ SİRR

Icma.az, Lent az saytına istinadən bildirir.

Bir çox evdar qadınlar yaxşı bilirlər ki, sarımsağın yığımından cəmi bir neçə ay sonra cücərməsi və ya çürüməsi necə üzücüdür.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, sadə bir üsul var ki, onun sayəsində bu ətirli tərəvəz gələn yayadək təzə qala bilər və bunun üçün nə mürəkkəb şərait, nə də soyuducu tələb olunur.

Saxlama üçün sarımsağın seçilməsi

Uzun müddətli saxlama üçün yalnız quru və sağlam sarımsaq yararlıdır.

Dişlərin bütöv, zədəsiz və ləkəsiz olması vacibdir. Ən yaxşısı qalın qabıqlı sortları seçməkdir, çünki onlar uzunmüddətli saxlamaya daha dözümlüdür.

Yağışsız hava

Təcrübəli bağbanlar payızda yağışlı havada sarımsağı yığmamağı məsləhət görürlər. Əgər yağışlar kəsilmirsə və toplamaq məcburidirsə, onda sarımsaq mütləq dezinfeksiyaedici məhlulla işlənməlidir.

Saxlamağa hazırlıq

Kəsilmiş gövdə və kökləri dərhal çıxarmayın onlar dişləri qurumaqdan qoruyur. Sarımsağı quru və havalanan yerdə asmaq, yaxud hörüb saxlamaq olar.

Vacibdir! Sarımsağı qızmar havada açıq günəş altında qurutmayın, çünki məhsulun yarısını itirmək olar.

Optimal şərait

Ən yaxşısı qaranlıq, sərin və quru yerdə saxlamaqdır. Temperatur 0 ilə 5 dərəcə arasında dəyişməlidir. Havanın rütubəti 60%-dən çox olmamalıdır, əks halda sarımsaq çürüyə bilər. Payızlıq sortlar üçün ideal temperatur 0–4 dərəcə, yazlıq sortlar üçün isə +16–20 dərəcədir.

Alternativ üsullar

Kağız paketlər və ya qutular. Sarımsağı hava keçirən kağız qablaşdırmaya qoyub sərin yerdə saxlamaq olar.

Qurutma və dondurma. Əgər asmaq mümkün deyilsə, sarımsağı qurudub təmizləyərək dondurmaq olar. O, həm dadını, həm də ətirini saxlayır.

Yağ və ya sirkə. Doğranmış sarımsağı yağda və ya sirkədə saxlamaq olar, lakin bu üsulla hazırlanan məhsul yalnız bir neçə ay ərzində yeməyə uyğundur.

Təcrübəli bağbanların sirri

Sarımsağı əvvəlcə axar suyun altında yuyun ki, torpaqla birlikdə bakteriyalar və göbələk sporları da təmizlənsin.

Xüsusi məhlul hazırlayın - 10 litr suya 1-2 qram manqan əlavə edin. Hər baş sarımsağı bu məhlula 15 dəqiqə batırmaq lazımdır. Sonra qurudulma mərhələsi gəlir. Əvvəlcə səhər günəşi altında 6 saatdan çox olmayaraq, temperatur 27–30 dərəcədən yüksək olmamalıdır. Sonra sarımsağı 5-7 gün kölgədə saxlayın. Ardınca isə 10-14 gün havalanan yerdə saxlamaq lazımdır.

Nələri yadınızda saxlamalısınız

Sarımsaq nə birbaşa günəşi, nə də artıq nəmliyi sevir. Ehtiyatınızı mütəmadi yoxlayın və zədələnmiş dişləri ayırın ki, çürük yayılmasın. Sadə üsul və düzgün şərait sayəsində sarımsaq gələn yayadək təzə və ətirli qalacaq. Yeməkləriniz dadlı olacaq, məhsul itkisi isə minimuma enəcək.
 

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:82
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 11 Sentyabr 2025 18:19 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Zəngəzur dəhlizinin inşasına başlanacağı tarix AÇIQLANDI

10 Dekabr 2025 16:30see245

Odessa planı fiaskoya uğradı KONKRET

10 Dekabr 2025 17:19see239

“Qarabağ” “Ayaks” oyunu başladı CANLI (YENİLƏNİR)

10 Dekabr 2025 21:49see196

Warner Bros. üçün 108 milyard dollarlıq təklif

11 Dekabr 2025 00:43see186

Bakıda qəza münaqişəyə çevrildi

10 Dekabr 2025 09:38see182

Azərbaycan strateji tərəfdaş kimi ön plana çıxır

10 Dekabr 2025 23:58see176

Donbas iddiası təsadüfi deyil: Rusiya və ABŞ arxa planda razılaşıb

11 Dekabr 2025 13:27see169

ÇL: Qarabağ ın rəqibi yenə məğlub oldu, Qalatasaray Fransadan əliboş dönür

10 Dekabr 2025 02:09see153

Sifarişlə adam öldürmüşdü ALMANİYADAN GƏTİRDİLƏR

10 Dekabr 2025 09:37see152

Meteuş Koxalski: “Çox əsəbiyəm”

11 Dekabr 2025 01:30see145

Ermənistanda SENSASİYA: Müharibə vaxtı onları Azərbaycan ordusu öldürməyib

10 Dekabr 2025 03:13see133

“Real Madrid” də məğlub oldu Yenilənib

11 Dekabr 2025 02:23see132

Stiven Siqal: “Amerika kinosu daha obyektiv olmalıdır”

11 Dekabr 2025 02:45see130

20 istiqamətdə tıxac var

10 Dekabr 2025 08:38see129

Dünya fond bazarlarının əsas indeks göstəriciləri

10 Dekabr 2025 08:40see127

Fransada uşaq və yeniyetmələrin sosial şəbəkələrə girişi məhdudlaşdırılacaq

11 Dekabr 2025 03:26see127

Almaniya səmasında müəmma: Rusiya hücuma keçib? Heyrətamiz

11 Dekabr 2025 02:23see122

Üzgüçülük üzrə Azərbaycan çempionatı start götürüb

11 Dekabr 2025 20:15see121

Almaniyada neft kəmərində ciddi qəza: terror aktı...

11 Dekabr 2025 02:07see121

“Qarabağ”ın Niderlanddakı tarixi qolunun müəllifi: “Ayaks” yaxşı durumda olmasa da, ehtiyatlı olmaq lazımdır”

10 Dekabr 2025 17:05see119
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri