Sədəf xəstəliyini daha da qabardan qidalar açıqlanıb Xəbər saytı Son xəbərlər və Hadisələr
Icma.az, Baku.ws saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Henri Mondor Xəstəxanasının (Fransa) alimləri müəyyən ediblər ki, şəkər, yağ və nişasta ilə zəngin yüksək emal olunmuş zavod qidaları sədəf xəstəliyinə (psoriaz) səbəb ola bilər.
BAKU.WS xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri JAMA Dermatology jurnalında dərc olunub.
Ultra emal olunmuş qidalar ilk növbədə rafinə edilmiş və yüksək səviyyədə saflaşdırılmış inqrediyentlərdən hazırlanır.
Bu qidaların tərkibində doymuş yağlar, nişastalar, əlavə şəkərlər və onların dadını artıran və saxlama müddətini uzadan bir çox əlavələr var. Bunlara boyalar, emulqatorlar və stabilizatorlar daxildir.
Ultra işlənmiş qidalara misal olaraq fast food, qablaşdırılmış çörək məhsulları, şəkərli dənli bitkilər, yeməyə hazır və ya yenidən qızdırılan qidalar və soyuq yeməklər daxildir.
Bu cür məhsulların aktiv istifadəsi 2-ci tip diabet, xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri və iltihablı bağırsaq xəstəlikləri kimi müxtəlif patologiyaların inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.
Belə qidaların dəri sağlamlığına necə təsir etdiyini öyrənmək üçün alimlər 18500 Fransa sakininin məlumatlarını təhlil ediblər.
Subyektlərin qida rasionu və sağlamlığı haqqında məlumat 2021-ci ilin sonundan 2022-ci ilin ortalarına qədər toplanıb.
Ümumilikdə 1825 nəfərdə sədəf xəstəliyi olub və 802 halda xəstəlik "aktiv" hesab edilib.
Təhlil göstərib ki, sədəf xəstəliyinin alovlanması olan insanlar sağlam iştirakçılardan 36% daha çox emal olunmuş qidaları istehlak edirlər.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:110
Bu xəbər 28 Noyabr 2024 19:38 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















