Şəkər xəstələrinə kərəviz niyə vacibdir?
Icma.az, Medicina portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Niyə həkimlər diabet xəstələrinə kərəviz yeməyi məsləhət görürlər?
“Medicina” xəbər verir ki, kərəviz şəkərli diabet xəstələri üçün ən faydalı məhsullardan biridir: onun istehlakı qan şəkərinin səviyyəsini nəzarətdə saxlamağa kömək edir və kəskin dalğalanmalarla bağlı ağırlaşma riskini azaldır.
Dietoloq İqor Strokov bu barədə danışıb.
Onun sözlərinə görə, şəkərli diabetdən əziyyət çəkən insanlar qida rasionuna kərəvizi daxil etməklə nəinki menyunu şaxələndirə, həm də sağlamlıqlarını yaxşılaşdıra bilərlər.
"Kərəviz bağırsaqlarda karbohidratların udulmasını ləngidən çoxlu pəhriz lifi ehtiva edir. Bu, həmçinin qlükozanın sürətli yüksəliş və eniş olmadan daha hamar udulmasına kömək edir."
Həkimlər kərəvizi təkcə lifli quruluşuna görə qan şəkərini normallaşdırmağa uyğun məhsul kimi yeməyi məsləhət görürlər.
Bundan əlavə, tərkibində flavonoidlər, C vitamini və digər antioksidantlar var ki, bu da şəkərli diabetdə tez-tez baş verən və onun təhlükəli ağırlaşmalarının inkişafına kömək edən bədəndə oksidləşdirici stressi azaldır.
İltihab əleyhinə xüsusiyyətlər
Kərəviz kökü və budaqlarında iltihabı azaldan maddələr olan poliasetilenlər və apigenin var ki, bu da tez-tez xroniki iltihabla müşayiət olunan tip 2 diabet üçün vacibdir.
Ürək-damar dəstəyi
Diabet hipertoniya və ateroskleroz riskini artırır. Kərəvizin tərkibində qan təzyiqini aşağı salmağa və damarların elastikliyini yaxşılaşdırmağa kömək edən kalium və ftalidlər var.
Sidikqovucu təsir
Ödem tez-tez diabetli insanlara təsir göstərir. Kərəviz, sintetik diuretiklərdən fərqli olaraq, kalium yumadan artıq mayeni yumşaq bir şəkildə çıxarır.
İnsulin həssaslığının yaxşılaşdırılması
Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, kərəviz ekstraktı hüceyrələrin insulinə qarşı həssaslığını artıra bilər ki, bu da insulin müqaviməti üçün xüsusilə vacibdir.
Təzə kərəviz sapı və kökləri qida maddələrinin maksimum miqdarını saxlayır. Onları salatlara əlavə etmək və ya humus və ya yunan yoqurtu ilə qəlyanaltı kimi yemək olar.
Kərəviz suyu:
Təzə sıxılmış suyu (gündə 100 ml-dən çox olmayan) şəkər səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir və həzmi yaxşılaşdırır.
Faydalarına baxmayaraq, kərəviz hər kəs üçün uyğun deyil.
Qastrit və ya xoraların kəskin formalarında məhsulun qaba lifi mədə mukozasını qıcıqlandıra bilər.
Hamiləlik dövründə çox miqdarda kərəviz lazımsız olaraq uterusun tonunu stimullaşdıra bilər.
Hipotenziya (aşağı təzyiq) zamanı - kərəvizin sidikqovucu təsiri səbəbindən qan təzyiqi azala bilər.
Aygün Musayeva


