Süd şişkinliyə səbəb olurmu?
Icma.az, Gununsesi portalına istinadən məlumat verir.
Gununsesi.info xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, Qastroenteroloq Dr. Saurabh Sethi südün ümumi növlərini şişkinliyə səbəb olma potensialına görə sıralayıb. Ən pis seçim: Şirinləşdirilmiş inək südüdür deyə bildirilib.
Səhər stəkan qəhvədən sonra yaşadığınız qaz və şişkinlik düşündüyünüz qəhvə və ya taxıl deyil, süd ola bilər. Harvard və Stanford universitetlərində təhsil almış Kaliforniyalı qastroenteroloq Dr. Saurabh Sethi müxtəlif süd növlərini şişkinliyə səbəb olma potensialına görə 1-dən 10-a qədər sıralamışdır.
Doktor Sethinin sözlərinə görə, şişkinlik riski ən yüksək olan süd şirinləşdirilmiş inək südüdür. Siyahıya 10 baldan 10 balla başçılıq edən bu süd növü həm tərkibindəki yüksək laktoza, həm də əlavə şəkər səbəbiylə bağırsaq sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. “Səhər stəkan çay, qəhvə və ya taxıl içdikdən sonra şişkinlik yaşayanlar yeməkdən deyil, süddən şübhələnməli ola bilər” deyə Dr. Sethi xəbərdarlıq edib.
Şirinləşdirilmiş inək südündən sonra 9 balla şəkərsiz inək südü, 8 balla keçi südü gəlir. Hər iki süd növü, tərkibindəki laktoza səbəbindən şişkinlik, qaz və mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Məlumdur ki, dünyada böyüklərin əksəriyyətində müəyyən dərəcədə laktoza dözümsüzlüyü var.
Bitki əsaslı süd alternativləri daha yumşaq təsirləri ilə seçilir. Doktor Sethinin reytinqinə görə:
Düyü südü 7 bal,
Soya südü 6 bal,
Yulaf südü 5 bal aldı.
Dr. Sethi həmçinin laktoza dözümsüzlüyü olan və ya həssas mədəsi olan insanlar üçün daha uyğun alternativləri sadaladı. 4 xalla laktozsuz inək südü süd məhsullarından imtina etmək istəməyənlər üçün əhəmiyyətli bir alternativ olaraq önə çıxır. Proses zamanı laktoza parçalanması sayəsində həzm sisteminə daha az yük düşür.
Siyahının sonundakı və ən az şişkinliyə səbəb olan süd növləri bunlardır:
Hindistancevizi südü (3 bal)
Şəkərsiz badam südü (2 xal)
Anakardiya südü (1 bal)
Doktor Sethi anakart südünü ideal variant kimi təsvir edir. Aşağı laktoza tərkibi, zəngin qidalanma profili və asan həzm oluna bilən quruluşu ilə anakart südü ən az şişkinlik riski olan süd növü olaraq siyahıya alınır.
Doktor Sethi anakart südünü ideal variant kimi təsvir edir. Aşağı laktoza tərkibi, zəngin qidalanma profili və asan həzm oluna bilən quruluşu ilə anakart südü ən az şişkinlik riski olan süd növü olaraq siyahıya alınır.
Orxan


