Toylarda kütləvi zəhərlənmələr artır Səbəb nədir?
Icma.az, News24 saytına istinadən bildirir.
Son zamanlar toy məclislərində zəhərlənmə halları artıb. İyul ayında Kürdəmirdə 8 nəfər zəhərlənib. Sentyabrın 23-də isə İmişli rayonunun Muradxanlı kəndində keçirilən məclisdə iştirak edən 59 nəfər ertəsi gün qida zəhərlənməsi şübhəsi ilə xəstəxanaya müraciət edib.
Tibbi Ərazi Bölmələrini İdarəetmə Birliyinin (TƏBİB) məlumatına görə, sentyabrın 24-də həmin şəxslərdən (25-i kişi, 34-ü qadın olmaqla ümumilikdə 59 nəfər, o cümlədən 9 uşaq) İmişli Rayon Mərkəzi Xəstəxanasının Təcili tibbi yardım şöbəsinə hospitalizasiya olunub. Onlara qeyri-infeksion enterit və kolit diaqnozu qoyulub, hər birinə zəruri tibbi yardım göstərilib. Vəziyyəti qənaətbəxş qiymətləndirilən 4 nəfər isə iltizamnamə əsasında xəstəxanadan imtina edib.
Bəs belə zəhərlənmələr hansı səbəbdən baş verir və qarşısını almaq üçün hansı addımlar atılmalıdır?
Məsələ ilə bağlı Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova News24.az-a açıqlamasında bildirib ki, zəhərlənmə halları daha çox ev şəraitində keçirilən məclislərdə müşahidə olunur:
“Xüsusilə paytaxtdan kənarda təşkil edilən toy və məclislərdə qidaların ev sahibinin özü tərəfindən hazırlanması ciddi risk yaradır. Qida təhlükəsizliyi qaydalarına əməl olunmaması, sanitar-gigiyena normalarının pozulması və saxlama şəraitinin düzgün seçilməməsi zəhərlənmələrin əsas səbəblərindəndir”.
Ekspertin sözlərinə görə, ən yüksək risk qrupuna aşağıdakılar daxildir:
"Bişmiş ət və tərəvəz kimi məhsulların bir-iki gün əvvəldən hazırlanması və soyuducuda saxlanılmaması,
yüksək temperaturda saxlanılan yeməklər, salat və qarışıq yeməklərdə bişmiş ət ilə çiy tərəvəzlərin birlikdə istifadəsi, qidanı hazırlayan şəxslərin gigiyena qaydalarına əməl etməməsi, tərəvəzlərin yaxşı yuyulmaması və digər oxşar hallar".
Mütəxəssis vurğulayıb ki, xüsusilə yay aylarında temperaturun yüksəkliyi qida məhsullarının daha tez xarab olmasına və kütləvi zəhərlənmələrin artmasına səbəb olur. Ən riskli məhsullar arasında salatlar və içərisində həm bişmiş ət, həm də tərəvəz olan yeməklər dayanır.
Mövzu ilə bağlı Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) isə sorğumuza cavab olaraq bildirib ki, ev şəraitində hazırlanan qidalara agentlik cavabdehlik daşımır:
“Ev şəraitində hazırlanan qidalara vətəndaşlar özləri nəzarət etməlidirlər”.
Qurum vətəndaşlara bir daha xatırladıb ki, ev şəraitində hazırlanan qidaların istehlaka təqdim olunması zamanı saxlama şəraitinə, temperatur rejiminə, gigiyena və düzgün daşıma qaydalarına riayət etmək mütləqdir.
Aqil Qarayev


