Türkiyə Almaniya ilə kabab mübahisəsindən imtina etdi..?
Sia Az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
...Türkiyənin “Udofed” dərnəyi dönər kababın ümumavropa tənzimlənməsi üçün müraciətini geri götürərək, Almaniya ilə yeməyin “düzgün” resepti ilə bağlı uzun müddətdir davam edən mübahisəyə son qoyub.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, bu barədə Tagesschau qəzeti yazır.
...Dönərin ənənəvi ixtisas kimi qeydiyyata alınması ilə bağlı müraciət 23 sentyabr 2025-ci ildə geri götürülüb. Bu avtomatik olaraq qeydiyyat prosesinin dayandırılması deməkdir, - Avropa Komissiyasının sözçüsü təsdiqləyib.
Qəzetin qeyd etdiyi kimi, Almaniya Avropa İttifaqının aparıcı dönər satıcısıdır.
Əgər Brüssel müraciəti təsdiqləsəydi, bütün dönərxanalardan müəyyən qaydalara riayət etmələri tələb olunardı – bəzi yeməklər, məsələn, qiymə və sous səbəbindən artıq dönər adlandırıla bilməzdi.
Ötən ilin aprelində Türkiyə dönər kababını “ənənəvi ixtisas zəmanətli” (TSG) təsnifatı ilə qorumaq üçün müraciət edib. Hazırda bu təsnifata serrano vetçina və mozzarella pendiri kimi 100-dən az məhsul daxildir.
İstehsal zamanı mütləq “resept və texnoloji prosesə uyğunluq” tələb olunur.
Türkiyənin təklifinə görə, mal əti ən azı 16 aylıq mal-qaradan alınmalıdır. O, müəyyən miqdarda yağda, qatıqda və ya süddə, soğan, duz və kəklikotu, həmçinin qara, qırmızı və ağ bibər əlavə edilməklə marinad edilməlidir.
Hazır məhsul yalnız 3 ilə 5 mm qalınlığında parçalara kəsiləcəkdir.
Almaniya Türkiyənin təşəbbüsünə qəti şəkildə qarşı çıxıb. Tələblərin yerinə yetirilməsi 18500 qida xidməti müəssisəsini təhdid edəcək və əksər satıcılar artıq tanış olan “dönər” adından istifadə edə bilməyəcəklər.
Nazlı Almuradova


