Ürək və immunitetin dostu olan möcüzəvi meyvə Faydaları saymaqla bitmir
Icma.az, Olke.az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Türkiyəli diyetoloq Betül Merd meyvənin ürək sağlamlığını dəstəkləyən və qan təzyiqini tənzimləyən möcüzəvi meyvədən söz açıb.
Ölkə.Az “Sabah” qəzetinə istinadla xəbər verir ki, o, uzun müddət üzüm yeməyin faydalarından danışıb:
“Hər növün tərkibində olan antioksidantların və şəkərlərin miqdarı fərqli ola bilər. Xüsusilə tünd rəngli üzümlər fenolik birləşmələrlə daha zəngindir. Üzümün qida dəyərinə gəlincə, üzüm yüksək su və təbii şəkər tərkibinə görə enerji artıran meyvədir. 100 qram təzə üzümün tərkibində də təxminən 70-80 kkal C vitamini var.
Bundan əlavə, onlar vitamin C, vitamin K, vitamin B6, kalium, mis və manqan kimi minerallarla, həmçinin resveratrol və flavonoidlər kimi antioksidan komponentlərlə zəngindir. Əsasən üzüm qabığında olan bir birləşmə olan resveratrol ürək sağlamlığına müsbət təsirləri var”.
Diyetoloq üzümün immunitetə təsirlərini də sadalayıb:
“Üzüm uzunmüddətli və balanslı yeyildikdə immunitet sistemini gücləndirə həzm sistemini dəstəkləyə bilər və qəbizliyə qarşı faydalı ola bilər. Dəri sağlamlığına qatqı təmin edir və xüsusilə tumlu sortlarda qocalma əleyhinə təsirlər müşahidə oluna bilər. Enerji verir və yorğunluğu azalda bilər. Ancaq bu faydaları əldə etmək üçün üzümü təbii formada yeməkmlazımdır.
Qablaşdırılmış meyvə şirələri və ya şəkərli üzüm eyni faydaları təqdim etmir. Üzüm faydalı meyvə olsa da, həddindən artıq yeyilməsi insulin müqaviməti, diabet və ya çəkiyə nəzarət etməyə çalışan şəxslər idarə məqsədləri olan şəxslər üçün tövsiyə edilmir.
Təzə üzümün bir porsiyası təxminən 15-20 üzüm (bir kiçik dəstə) hesab edilə bilər. Qurudulmuş üzümlər isə şəkərlə zəngindir, ona görə də onlar təxminən bir xörək qaşığı ilə məhdudlaşdırılmalıdır. Çiy badam və ya qatıq kimi zülalla zəngin qidalarla üzüm istehlakının qan şəkərinin daha balanslı olmasına kömək edir” – o deyib.
Billurə Yunus


