Yayda bu qidalara DİQQƏT EDİN!
Icma.az bildirir, News24 portalına istinadən.
Yay aylarında qida gigiyenasına laqeyd yanaşmaq ishal, dizenteriya, tif və qida zəhərlənməsi kimi ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər. Yoluxucu Xəstəliklər və Klinik Mikrobiologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Yasemin Ersoy bu təhlükələrə qarşı xəbərdarlıq edib.
News24.az xəbər verir ki, Ersoyun sözlərinə görə, xəstəliklər qida hazırlanması və saxlanması zamanı mikroorqanizmlərin çirklənməsi və toksin istehsalı nəticəsində yaranır. Bu səbəbdən çiy ət, toyuq və balıq üçün ayrı-ayrı kəsmə taxtaları istifadə edilməli və hər istifadədən sonra yaxşıca təmizlənməlidir. Çiy tərəvəzlər də öz taxtasında doğranmalıdır.
Hazırlanmış yeməklər 2 saatdan çox otaq temperaturunda saxlanmamalı, 5-60°C arasında temperaturda saxlanılmamalıdır. Bu aralıq bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün ideal şərait yaradır. Qalıq yeməklər soyudulmalı və yenidən qızdırılarkən 60°C-dən yuxarı temperaturda qızdırılmalıdır.
Ət, toyuq və balığın iç temperaturunun bişirilmə zamanı minimum 70°C-yə çatmasına diqqət yetirilməlidir. Qaynar su ilə bişirmədə suyun şəffaf olması da gigiyenik baxımdan əhəmiyyətlidir.
Prof. Dr. Ersoy həmçinin çiy süd və ondan hazırlanan məhsulların təhlükəsinə diqqət çəkərək, bu məhsulların pasterizə edilməsini, duzlu suda saxlanmasını və düzgün şəkildə bişirilməsini tövsiyə edib. Əks halda, brusellyoz kimi xəstəliklər insana keçə bilər.
Mütəxəssis yay mövsümündə qida gigiyenasına xüsusi önəm verməklə bir çox infeksion xəstəliklərin qarşısının alınacağını vurğulayıb.
Xeyrənsə Piriyeva


