Yumurtaları necə düzgün saxlamaq olar…
Sia Az portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
...Əgər siz yumurta yığırsınızsa, onların nə qədər təzə qalacağını bilmək vacibdir. Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Zakari Kartrayt, yumurtaların saxlanması və təhlükəsiz yeyilməsi ilə bağlı bilmək lazım olan hər şeyi paylaşıb.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə Cnet xəbər verir.
Yumurtaları soyuducuda nə qədər saxlamaq olar
ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamentinin məlumatına görə, yumurtalar soyuducuda saxlandıqda 3-5 həftə istehlak üçün yaxşı qalır.
Hətta aşağı temperaturda saxlandıqda 1-2 həftə daha təhlükəsiz ola bilərlər. Yumurtaları mümkün qədər uzun müddət təzə saxlamaq üçün Kartrayt onları sivri ucu aşağı olan karton qutuda saxlamağı tövsiyə edir: bu, yumurtanın yuxarı hissəsindəki hava cibini daha uzun müddət saxlamağa kömək edəcək ki, bu da nəm itkisini ləngidir və sarısını mərkəzdə saxlayır.
Həmçinin yumurtalar soyuducunun temperaturun tez-tez dəyişdiyi qapıda deyil, ən soyuq yerində saxlanmalıdır. Qaynadılmış yumurtalara gəldikdə, onlar soyuducuda saxlandıqda bir həftədən çox olmayaraq yaxşı qalırlar.
Əgər qablaşdırmanın üzərindəki son istifadə tarixinə güvənirsinizsə, ekspert deyir ki, yumurtalar düzgün saxlandıqda, yararlılıq müddəti bitdikdən sonra 1-2 həftə daha uzun müddət yaxşı qala bilər.
Zamanla yumurtaların keyfiyyəti dəyişir: ağı daha maye, sarısı isə daha az elastik olur. Bununla belə, belə yumurtaların da istehlak üçün təhlükəsiz olduğu qeyd edilir.
Yumurtanın təzə olub olmadığını necə yoxlamaq olar
Yumurtanı sındırmazdan əvvəl onun təzə olub-olmadığını bilmək istəyirsinizsə, mütəxəssis “üzərmə qabiliyyəti testi” etməyi məsləhət görür:
1. Böyük bir stəkan soyuq su tökün.
2. Yumurtanı diqqətlə suya batırın.
3. Yumurta batırsa və böyrü üstə yatırsa, təzədir.
4. Yumurta batırsa, lakin dik durursa, yenə də istehlak üçün uyğundur, lakin mümkün qədər tez istifadə edilməlidir.
5. Yumurta səthdə üzürsə, xarabdır və atılmalıdır.
…Bu test işləyir, çünki zaman keçdikcə yumurtanın içərisində hava yığılır və onu daha canlı edir.
Bunu da Kartrayt deyir.
O, yumurtanı qırarkən onun qoxusuna da diqqət etməyi tövsiyə edir. Güclü bir hidrogen sulfid dadı varsa və ya ağ və sarısı şübhəli bir rəngə malikdirsə - çəhrayı, yaşıl və ya mirvari, bu təhlükəli bakteriyaların mövcudluğunu göstərə bilər.
Yumurtaları dondurmaq olar
Yumurta dondurula bilər, ancaq qabığında deyil. Kartrayt bunu düzgün etmək üçün iki yol deyir.
Birinci yol yumurtaları qırmaq, birləşdirib döymək və sonra dondurmaqdır.
İkinci yol, ağları və sarıları ayrı-ayrılıqda dondurmaqdır. Dondurulmuş yumurta bir ilə qədər saxlanıla bilər.
Bunu da ekspert deyir.
Nazlı Almuradova

