Adı çəkilən məhsullar bağırsaq xərçəngi riskini 17 faiz azaldır
Icma.az, Olke.az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
"Yarpaqlı göyərtilər yoğun bağırsaq xərçəngi riskini 17 faiz azaldır".
Ölkə.az "Daily Mirror"a istinadla xəbər verir ki, bu barədə britaniyalı cərrah Karan Rajan danışıb.
Onun sözlərinə görə, bağırsaq xərçənginin qarşısını almaq üçün müntəzəm olaraq süd məhsulları, çia toxumları, yarpaqlı göyərtilər və kalsium tərkibli digər qidalar qəbul etmək lazımdır: "Hər kəs bilir ki, kalsium sümükləri qoruyur, eyni zamanda yoğun bağırsaq sağlamlığını qoruyur. Bu mikroelement öd turşuları ilə birləşir və bağırsaq astarının zədələnməsinin qarşısını alan və yoğun bağırsaq keçiriciliyini azaldan bir maddə əmələ gətirir".
Cərrah qeyd edib ki, kalsiumun qoruyucu xüsusiyyətlərinə yaş, cins, genetika, fiziki fəaliyyət və ya siqaret çəkmək təsir etmir. İstədiyiniz effekti əldə etmək üçün gündə 300 milliqram kalsium qəbul etmək kifayətdir. Bu miqdar bir stəkan süddə, 170 qram qatıqda, bir stəkan göyərtidə və ya iki xörək qaşığı çia toxumunda olur:
"Kalsium tabletləri də yoğun bağırsaq xərçənginin qarşısını almağa kömək edir, lakin bu formada riski yalnız doqquz faiz azaldır. Buna görə də qida əlavələri əvəzinə təbii məhsullar seçmək tövsiyə olunur".
Həmidə İbrahimova
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:33
Bu xəbər 14 Noyabr 2025 21:51 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















