Alimlər balıq və ətin xarab olmasını ləngidən təbii vasitə tapıblar
Icma.az xəbər verir, Redaktor.az saytına əsaslanaraq.
Çinli alimlər müəyyən ediblər ki, darçın efir yağı balıq və ətin xarab olmasına səbəb olan bakteriyaların çoxalmasını effektiv şəkildə ləngidir.
Redaktor.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Food Bioscience" jurnalında dərc olunub.
Laboratoriya şəraitində aparılan sınaqlar göstərib ki, darçın efir yağı Shewanella putrefaciens adlı bakteriyaya qarşı güclü antimikrob təsir göstərir. Bu bakteriya zülal tərkibli qidaların, xüsusilə də balığın, hətta aşağı temperaturda saxlanıldıqda belə çürüməsinə səbəb olur.
Eksperimentlər nəticəsində məlum olub ki, efir yağı az miqdarda istifadə edildikdə belə bakteriyaların çoxalmasını ləngidir və onların hüceyrə quruluşunu pozur. Nəticədə hüceyrələrdən zülal və nuklein turşuları kimi maddələr sızaraq bakteriyanın məhv olmasına gətirib çıxarır.
Alimlər həmçinin müəyyən ediblər ki, darçın yağının tərkibindəki əsas komponent trans-sinnamaldehid bakteriya hüceyrələrində oksidləşdirici stress yaradır və onların enerji mübadiləsini pozur. Bu isə bakteriyanın yaşamasını çətinləşdirir.
Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, darçın efir yağı heyvan mənşəli məhsulların saxlanma müddətini artırmaq üçün sintetik konservantlara təbii alternativ ola bilər.
Nuriyyə NATİQQIZI


