Alimlər ədviyyatlı yeməklərin faydalarını açıqlayıblar...
Icma.az, Sia Az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
...Yeməklərinizin ədviyyatlılığını artırmaq həddindən artıq yeməklə mübarizə aparmaq üçün təsirli bir yol ola bilər.
SİA-nın məlumatına görə, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin tədqiqatçıları belə nəticəyə gəliblər. Araşdırmanın nəticələri Food Quality and Preference (FQP) jurnalında dərc olunub.
Təcrübədə 130 könüllü - tələbələr və ədviyyatlı yeməklərin istehlakına əks göstəriş olmayan ştatın digər sakinləri iştirak edib.
Onlara iki yemək - çili mal əti və toyuq tikka masala - iki variantda təklif edilib: ədviyyatlı və neytral.
Yemək zamanı iştirakçılar videomüşahidə altında olub: alimlər təkcə yeyilən miqdarı deyil, həm də yemək sürətini, içilən suyun miqdarını və digər parametrləri qeyd ediblər.
...Məlum olub ki, iştirakçılar ədviyyatlı yeməkləri daha yavaş yeyiblər. Bu, qidanın ümumi həcminin və istehlak edilən kalorilərin azalması ilə nəticələndi, toxluq və daddan həzz səviyyəsi isə dəyişməz qalıb.
Qruplar arasında içilən suyun miqdarında heç bir fərq aşkar edilməmişdi.
Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, ədviyyatlı qidalar qida qəbulunu ləngitməklə toxluq mexanizmlərini işə sala bilir. Eyni zamanda, ədviyyatlı qidaların iştaha təsiri ilə bağlı məlumatların birmənalı olmadığını vurğulayırlar.
Məsələn, Çin alimləri daha əvvəl çili bibərinin müntəzəm istehlakı ilə bədən kütləsi indeksinin artması arasında əlaqəni qeyd ediblər. Bununla belə, ortaya çıxan dəlillər bibərdə aktiv komponent olan kapsaisinin maddələr mübadiləsini artırmaq və iştahı yatırmaq potensialına işarə edir.
ABŞ-da artıq onun əsasında piylənmə ilə mübarizə aparan dərman yaradılıb.
Nazlı Almuradova


