Bəzi yeməklərdən sonra niyə yatmaq istəyirik: Həkim səbəbi dedi
Cebheinfo saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Bəzi məhsullar yedikdən sonra yuxululuq yarada bilər. Bunun səbəbi "yuxulu molekullar" və tərkibidir.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Zöhər Pavlova deyib.
Mütəxəssis araşdırma məlumatlarına istinadən insan qanında yuxululuq hissinə təsir edən molekulların olduğunu vurğulayıb:
"Fosfolipidlər və amin turşuları ilə zəngin qidalar (balıq, yumurta, qoz-fındıq, bəzi tərəvəzlər) yeyəndə bu birləşmələrin səviyyəsi ayıqlığı qorumağa kömək edir. İşlənmiş qidalar isə əksinə, yuxuya getməyə səbəb olur. Bəzi pendirlər, kolbasa, f”ast food” - bu cür məhsullar yuxululuqla əlaqəli molekulların aktivliyini artırır. Hətta kiçik istək və zəifliklərə səbəb ola bilər".
Onun sözlərinə görə, günahkarlardan biri neyrotransmitterlərin sintezində iştirak edən və oyaqlıq tarazlığını poza bilən tiramindir.
Xəzər
“Cebheinfo.az”


