Borş orqanizimə niyə zərər verir?
Redaktor.az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Borşun tərkibində vitaminlər, minerallar və lif kimi faydalı maddələr olsa da, o, bəzi hallarda orqanizmə zərər verə bilər.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə bioloq İrina Lyalina aif.ru-ya müsahibəsində danışıb.
Ekspertin sözlərinə görə, mədə-bağırsaq sistemi xəstəlikləri, podaqra, artıq çəki və ürək-damar problemləri olan insanlara çox yağlı və qatı borşlar məsləhət görülmür. Xüsusilə uzun müddət qaynadılmış sümüklərdən hazırlanan bulyonlar bu xəstəliklərdən əziyyət çəkənlər üçün daha zərərli sayılır. Lyalina bildirib ki, bu cür bulyonlarda purin maddələri toplanır və onlar orqanizmdə sidik turşusuna çevrilir.
“Ətin uzun müddət bişirilməsi nəticəsində tərkibindəki ağır metallar və toksik maddələr də ayrılır. Yağlı ət növlərindən hazırlanan bulyonlar damar xəstəlikləri, artıq çəki və pankreatitdən əziyyət çəkənlər üçün zərərlidir. Əgər qızartma çox miqdarda yağda hazırlanarsa, bu, həm əlavə kalori yaradır, həm də mədədə yanma hissinə səbəb ola bilər. O cümlədən tərəvəzlər düzgün və ya çox qısa müddətdə bişirildikdə onların tərkibindən nitrantlar ayrılır ki, bu da ürək-damar xəstəlikləri, təzyiq pozuntuları, işemik ürək xəstəliyi və kəllədaxili təzyiq artımı zamanı təhlükəlidir,” - deyə bioloq izah edib.
Mütəxəssis həmçinin qan dövranı və oksigen çatışmazlığı ilə bağlı problemləri olan insanları da xəbərdar edib, çünki tərəvəzlərdəki nitrantlar methemoqlobinin yaranmasına səbəb ola bilər və bu da toxumaların oksigenlə təminatını pisləşdirir.
Lyalina əlavə edib ki, turşəngli borş podaqrası olan insanlara qəti şəkildə qadağandır, çünki onun tərkibindəki turşular vəziyyəti ağırlaşdıra bilər. Bundan başqa, duzlu məhsulların borşa əlavə edilməsi yeməyin duzluluğunu və turşuluğunu artırır ki, bu da ürək-damar xəstəlikləri olanlar üçün arzuolunan deyil.
Aytəkin TOFİQQIZI

