Bu halda olan dondurmalar ZƏHƏRLƏYƏ BİLƏR Ekspert AÇIQLADI
Icma.az bildirir, Baku.ws saytına əsaslanaraq.
Havaların isinməsi ilə birlikdə dondurmaya olan tələbat da artır. Lakin market və küçə köşklərində satışda olan bəzi dondurmaların ucuz olması onların keyfiyyətinə dair suallar yaradır.
Bəs ucuz dondurma təhlükəlidirmi?
Mövzu ilə bağlı BAKU.WS-ə danışan qida üzrə ekspert Ağa Salamov bildirib ki, qiymət – keyfiyyətin yeganə göstəricisi deyil. Onun sözlərinə görə, bir dondurmanın keyfiyyəti bir neçə amildən asılıdır:
"Bu, ilk növbədə qablaşdırmadan asılıdır. Ucuz və bahalı qablaşdırmalar var. İkinci vacib məsələ – hansı süddən istifadə olunması və onun yağlılıq dərəcəsidir. Yəni xammalın tərkibi və keyfiyyəti önəmlidir. Bundan başqa, dondurma istehsal edilən sexlərdə istifadə olunan avadanlıqlar da məhsulun keyfiyyətinə birbaşa təsir göstərir".
Ekspert əlavə edir ki, markalar arasında da fərqlər var. Ucuz satılan bütün dondurmaların keyfiyyətsiz olduğu qənaəti doğru deyil. Lakin vətəndaşlar məhsulu alarkən onun tərkibinə və saxlama şəraitinə xüsusi diqqət yetirməlidirlər:
"Dondurmanın tərkibində mənşəyi məlum olan xammallar olmalıdır. Eyni zamanda saxlama və daşınma şəraiti düzgün qurulmalıdır. Əgər dondurma deformasiya olunubsa, yəni əzilibsə və ya formasını itiribsə, bu, onun donunun açılıb yenidən dondurulduğunu göstərir. Bu isə qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər".
Salamovun fikrincə, qablaşdırmada buz kütləsinin olması da məhsulun düzgün saxlanmadığını göstərir və belə hallarda həmin dondurmanın istehlakı tövsiyə edilmir.
Şahanə Xankişiyeva


