Bu qidalanma bağırsaqlar üçün ZƏRƏRLİDİR
News24 portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
“Pəhrizdə lif və suyun olmaması, həmçinin həddindən artıq yağlı və qızardılmış qidalar mədə-bağırsaq traktında (GİT) problemlərə səbəb ola bilər”.
News24.az Medianews.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu terapevt Şota Kalandia deyib.
Mütəxəssisin fikrincə, lif sağlam həzmi qorumağa kömək edir, yumşaq nəcis və müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini təşviq edir və onun çatışmazlığı qəbizlik və digər xoşagəlməz nəticələrə səbəb ola bilər. Çox nadir su istehlakı, öz növbəsində, susuzluğa səbəb olur və həzm prosesini əhəmiyyətli dərəcədə çətinləşdirir.
Yağlı qidalar, xüsusən də doymuş və trans yağları olan qidalar həzm etmək çətindir və bağırsaqda şişkinliyə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, belə qidalar xroniki xəstəliklərin, o cümlədən mədə xorası və kolit riskini artırır.
Həmçinin, çox şəkər və təmizlənmiş karbohidratlar yeməyin – onlar bağırsaq mikroflorasının balansını pozur və patogen bakteriyaların inkişafı üçün əlverişli mühit yaradır, bu da disbioz, şişkinlik və qıcıqlanmış bağırsaq sindromuna səbəb ola bilər.
Kalandia həmçinin bağırsaq mukozasını qıcıqlandıra və iltihabi proseslərin inkişafına kömək edə bilən spirt və kofeinin mənfi təsirini qeyd edib. Süni əlavələr – konservantlar, boyalar və dad artırıcılar olan sənaye məhsulları da təhlükəlidir.
Mədə-bağırsaq sağlamlığını qorumaq üçün həkim balanslaşdırılmış qidalanmanı və diyetinizə prebiyotiklər və probiyotikləri daxil etməyi tövsiyə edib.


