Çiy ətin yuyulması sağlamlıq üçün RİSKLİDİR?
Icma.az, Redaktor.az portalına istinadən məlumat verir.
Çiy ətlərin yuyulması sağlamlıq üçün risk daşıya bilər.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu haqda qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Mariya Zolotaryova aif.ru-ya açıqlamasında xəbərdarlıq edib.
Onun sözlərinə görə, çiy ətin axar suda yuyulması zamanı mikroorqanizmlərlə dolu su damcıları 50 santimetrədək ətrafa səpələnir və stolüstü səthlərə, qab-qacağa və digər əşyalara düşür. Bu prosesdə əsas təhlükə kampilobakteriya və salmonella bakteriyalarıdır.
Həkim vurğulayıb ki, həmin mikroorqanizmlər qida zəhərlənməsinə, ishal, qusma və hərarət kimi simptomlara səbəb ola bilər.
Mütəxəssis bildirib ki, axar su ilə yuma bakteriyaları məhv etmir: “Əti zərərsizləşdirməyin yeganə etibarlı yolu onun yaxşı bişirilməsi və ya qızardılmasıdır”.
Zolotaryova tövsiyə edib ki, çiy ət mütləq ayrıca doğrama taxtasında kəsilməli, sonra isə bu taxta yuyucu vasitə ilə yaxşıca təmizlənməlidir. Ət məhsuluna toxunduqdan sonra isə əlləri ən azı 20 saniyə ərzində ilıq su və sabunla yumaq vacibdir.
Ekspertin sözlərinə görə, ətin təmiz görünməsi onun təhlükəsiz olduğunu göstərmir: “Hətta yüksək keyfiyyətli məhsul belə gözlə görünməyən patogen mikroorqanizmlər daşıya bilər”.
Aytəkin TOFİQQIZI

