Cücərmiş kartofu yemək olarmı..?
Sia Az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
…Kartof müxtəlif pəhrizin sağlam və dadlı hissəsi ola bilər. Tərkibində çoxlu sağlam maddələr, lif, vitamin və minerallar var. Bununla belə, saxladığınız kartofun görünüşünə diqqət yetirməlisiniz, çünki cücərmiş və ya yaşıl xallı kartofda daha çox təbii toksin var və bu, onları yedikdən sonra sizi xəstələndirə bilər.
SİA-nın məlumatına görə, bunu “EatingWell” yazır. …Kartofun tərkibində iki növ qlikoalkaloid var, bunların hər ikisi solanin və şakonin adlanan təbii toksinlərdir. Bütün kartoflarda bu qlikoalkaloidlər olsa da, gözlərdə, yaşıl dəridə və yeni yaranan cücərtilərdə ən yüksəkdir.
Bunu diyetisyen Lauren Harris-Pincus izah edir.
…Yaşıl rəng əslində zəhərli olmayan xlorofildən qaynaqlanır, lakin onun yaşıl rəngi qlikoalkaloid konsentrasiyasının həddindən artıq olduğunu və kartofu atmalı olduğunuzun yaxşı göstəricisidir.
Toksikoloq və təcili tibbi yardım həkimi Endryu Stolbaxın sözlərinə görə, cücərmiş kartofun tərkibindəki qlikoalkaloidlər olduqca xoşagəlməz simptomlara səbəb ola bilər.
…Qlikoalkaloidlər kramplar, ishal, ürəkbulanma və qusma kimi mədə-bağırsaq pozğunluqlarına səbəb olur. Nəzəri olaraq, onlar aşağı qan təzyiqi, qızdırma, nevroloji simptomlar və hətta ölümə səbəb olur, lakin bu, çox nadir hallarda baş verir. Əksər insanlar sadəcə olaraq yüngül mədə-bağırsaq pozğunluğu yaşayırlar.
Bunu Stolbax deyir.
…Eksperimental və Əsas Tibb Elmləri Jurnalında dərc edilən 2024-cü il araşdırmasına görə, kartof yedikdən sonra bir neçə nadir ölüm halı baş verib.
Semptomlar adətən bir neçə saat ərzində görünür, lakin bəzi hallarda bir günə qədər davam edə bilər.
Bir qayda olaraq, belə zəhərli kartofdan zəhərlənmə evdə müalicə edilə bilər.
Toksikliyi necə azaltmaq olar
Yaşıl ləkələri və ya cücərmiş kök yumruları olan kartofu atmaq yaxşıdır. Bununla belə, onları çıxarmağa və qalan kartofla bişirməyə davam etməyə cəhd edə bilərsiniz, baxmayaraq ki, dietoloqlar bunun tövsiyə edilmədiyini qeyd edirlər.
…Bu təbii kimyəvi maddələr qızartma, bişirmə, mikrodalğalı soba və ya qaynatma ilə çıxarılmır. Cücərtilərin və yaşıl dərinin kəsilməsi təsiri azaldacaq, lakin aradan qaldırmayacaq.
Bunu da Stolbax deyir.
Kartofu sərin, qaranlıq, yaxşı havalandırılan yerdə, məsələn, kiler və ya şkafda saxlamaq yaxşıdır.
Yüksək temperaturdan qaçın və birbaşa günəş işığından uzaq saxlayın, çünki işığa həddindən artıq məruz qalma qabığı yaşıl rəngə çevirən solanin meydana gəlməsinə səbəb olur.
Nazlı Almuradova


