Geni dəyişdirilmiş qarpızlar zəhərləyir: İçində sarı zoğ varsa, yeməyin!
Icma.az, Sherg.az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Professor xəbərdarlıq edir ki, süni yetişdirilən meyvələr təhlükəlidir
Yay mövsümündə havaların isinməsi ilə qida zəhərlənməsi hallarının artması geniş yayılmış tendensiyalardandır. Bu zəhərlənmələrin əsas səbəblərindən biri də yayda tez-tez istehlak olunan qarpızdır. Son illərdə qarpızdan zəhərlənmə hallarında artım müşahidə olunur və təəssüf ki, bu hallar bəzən gecikmiş tibbi müdaxilə səbəbilə faciəvi nəticələrlə, o cümlədən ölümlə yekunlaşır.
Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, qarpızın üzərindəki kiçik dəliklər, bir çox hallarda böcək dişləməsi kimi qəbul edilsə də, əslində, bu izlər bəzi vicdansız satıcı və istehsalçıların qarpıza iynə ilə müdaxilə etməsinin nəticəsi ola bilər. Məqsəd isə süni dadlandırıcılar və ya rəngləndiricilər vurmaqla meyvəni daha cazibədar göstərməkdir. Belə müdaxilələr qarpızın daxildən çürüməsinə və təhlükəli mikroorqanizmlərin yaranmasına səbəb ola bilər. Bu isə sağlamlıq üçün ciddi risklər yaradır.
Buna görə də mütəxəssislər istehlakçılara qabığında deşik olan qarpızlardan uzaq durmağı, iri ölçülü, parlaq rəngli və birbaşa günəş altında uzun müddət qalmayan qarpızlara üstünlük verməyi tövsiyə edirlər.
Professor Adil Qeybulla isə hesab edir ki, zəhərlənmə əsasən qarpızın yetişdirilmə və saxlanma şəraitindən asılıdır. O, Sherg.az-a açıqlamasında qeyd edib ki, meyvə tərəvəzlərdən zəhərlənmə halları səbəbsiz deyil:


