Görünməz təhlükə: Toyuq zəhərlənməsi belə başlayır
Icma.az, Medicina saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Ən məşhur protein mənbələrindən biri olan toyuq, düzgün hazırlandıqda qidalı və qənaətcil bir qidadır.
Medicina.az xəbər verir ki, mütəxəssislər, xüsusən də çiy və ya az bişmiş toyuqda Salmonella və Campylobacter kimi bakteriyaların olduğunu və bu mikroorqanizmlərin yalnız kifayət qədər istiliklə təsirsiz hala gətirilə biləcəyini vurğulayırlar.
Toyuq bişirərkən rast gəlinən ən çox yayılmış təhlükəli təcrübələrdən biri ətin "şirəsini qorumaq" üçün az bişirilməsidir. Çəhrayı yerlər bakteriyaların hələ də aktiv olduğunun açıq bir göstəricisi hesab olunur. Mikrodalğalı soba istifadəsi də əhəmiyyətli bir risk faktorudur, çünki bu üsul bərabər istilik paylanmasını təmin etmir və xarici hissə tam bişmiş görünsə belə, iç hissəni çiy saxlayır.
Xüsusilə bəzi ənənəvi reseptlərdə limon və ya sirkə ilə qısa marinadın istifadəsi də təhlükəli bir səhv kimi önə çıxır. Turşu maddələrin yalnız dad qatdığı və bakteriyaların öldürülməsinə heç bir təsiri olmadığı elmi cəhətdən sübut edilib.
Toyuğun təhlükəsiz şəkildə süfrəyə verilməsi üçün daxili temperatur 75°C-yə çatmalıdır. Döş, bud və baldır da daxil olmaqla bütün hissələrin bu temperatura çatdığından əmin olmaq üçün mətbəx termometrindən istifadə edin. Mütəxəssislər, su sıçramaları bakteriyaları mətbəxə yaya biləcəyi üçün toyuğu bişirməzdən əvvəl yaxalamaqdan çəkinməli olduqları barədə razılığa gəlirlər. Çiy toyuq üçün istifadə olunan doğrama taxtalarını və bıçaqları digər qidalardan tamamilə təcrid etmək də vacibdir.
Aygün
Medicina.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:64
Bu xəbər 28 Noyabr 2025 10:10 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















