Hava limanında heç vaxt almamalı olduğunuz 5 məhsul
Icma.az, Azpost portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Hava limanında olduğunuz müddətdə bütün yeməklər və içkilər sağlam və ya təzə ola bilməz. Bəzilərində zərərli mikroorqanizmlər ola bilər və sağlamlıq vəziyyətini pisləşdirə bilər.
Bu barədə AzPost Huffpost saytına istinadən məlumat verir.
Avtomatlarda içkilər
Qidalanma mütəxəssisi Darin Detwiler, içki maşınlarının və buzlu çay dispenserlərinin təmizlənməsinin xüsusilə çətin olduğu üçün təhlükəli bakteriyalar üçün çoxalma yeri ola biləcəyini söylədi.
Maşınların daim içki payladığı hava limanları kimi nəqliyyatın çox olduğu ərazilərdə çox vaxt içəridə, xüsusən də kranlarda yapışqan bakteriya və kif təbəqəsi əmələ gəlir.
Bundan əlavə, çay dispenserlərində E. coli və salmonellaların böyüməsini sürətləndirə bilən şəkərli, nəmli bir mühit var.
Şişelenmiş, qapalı içkiləri seçmək ən yaxşısıdır. İsti qəhvə və ya çay da yaxşı seçimdir, çünki suyun qaynadılması bakteriya riskini minimuma endirir.
Amma süd və ya qaymaq açıq və otaq temperaturunda olarsa diqqətli olun.
Əvvəlcədən qablaşdırılmış sendviçlər və salatlarBelə qidalar çox vaxt təhlükəli temperaturda uzun müddət saxlanılır və bakteriyanın böyüməsi riskini artırır.
Bu məhsullar qapısı olmayan soyuducuda saxlanılırsa, xüsusi diqqət yetirin, çünki temperatur kifayət qədər aşağı olmaya bilər.
Doğranmış yarpaqlı göyərti, tərəvəz və meyvələr otaq temperaturunda 4 saatdan çox saxlandıqda potensial zərərli bakteriyalara sahib ola bilər və sizi xəstələndirə bilər.
Buna görə qəlyanaltılar üçün qoz-fındıq, granola barları və quru meyvələri seçmək yaxşıdır.
Hazır dilimlənmiş meyvələrPlastik stəkanlarda əvvəlcədən kəsilmiş meyvələr sağlam seçim kimi görünə bilər, lakin sağlamlığınız üçün riskli ola bilər.
Meyvə kəsildikdən sonra onun qoruyucu qabığı çıxarılır, daşınma, emal və saxlama zamanı bakteriyalara məruz qalır.
Müvafiq soyuducu temperaturda saxlanmazsa, bu meyvələr listeria, həmçinin E. coli və salmonella üçün çoxalma meydançasına çevrilə bilər.
Üzərində qabığı olan təzə meyvələri seçmək yaxşıdır .
Pasterizə olunmamış şirələr və süd məhsulları“Pasterizasiya edilməmiş” və ya “soyuq sıxma” kimi etiketlənən şirələr təzəliyinə görə cəlbedici görünə bilər, lakin onlar, xüsusən də düzgün olmayan temperaturda saxlandıqda, bakteriya riski daha yüksəkdir.
Eyni şey çiy süd, kəsmik və çiy südlü qatıq kimi pasterizə olunmamış süd məhsullarına da aiddir.
Əlavə edək ki, pasterizə onların zərərli bakteriyaları öldürən bir qızdırma prosesindən keçməsi deməkdir.
Suşi və ya dəniz məhsullarıHava limanında çiy balıq üçün təhlükəsiz temperaturun saxlanması çətin ola bilər. Ciddi rəftar prosedurlarına riayət edən ixtisaslaşmış suşi restoranlarından fərqli olaraq, hava limanında suşi saatlarla otura bilər və bu, parazitlərlə çirklənmə riskini artırır.
Dəniz məhsulları yeməklərindən (məsələn, ızgara karides və ya qızılbalıq) tamamilə imtina etməlisiniz. Hava limanında isti, təzə hazırlanmış yeməklərə, məsələn, pizza və isti sendviçlərə üstünlük vermək daha yaxşıdır.
Diqqət edilməli olan qırmızı bayraqlara müəssisənin işçiləri arasında pis gigiyena (məsələn, əllərini yumamaq və ya əlcək taxmamaq) daxildir.
Bundan əlavə, hər gün minlərlə insan eyni hava limanının səthlərinə toxunur. Buna görə də, səyahət edərkən əllərinizi mümkün qədər tez-tez, xüsusən də yeməkdən əvvəl yumalısınız.
Paylaş
