Hazır qidaları necə yemək lazımdır? Mütəxəssisdən üç VACİB TÖVSİYƏ KONKRET
Icma.az, Konkret.az portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
“Müasir dövrdə insanlar gündəlik həyatın sürətli ritminə uyğun olaraq hazır qida məhsullarına üstünlük verirlər. Onlar ərzaq məhsullarını əvvəlcədən hazırlayaraq uzun müddət saxlamağa çalışırlar. Xüsusilə, ofis mühitində çalışan və ya fiziki işlə məşğul olan şəxslər üçün bu yanaşma həm vaxt baxımından səmərəlidir, həm də praktikliyi təmin edir. Lakin bu prosesdə bir sıra vacib məqamlara diqqət yetirilməlidir”.
Bu fikirləri KONKRET.az-a açıqlamasında qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Seymur Qafarov səsləndirib.

“Ən önəmli məsələlərdən biri, hazır qida məhsullarının saxlanma şəraiti ilə bağlıdır. Qidanın saxlanıldığı temperatur, onun təhlükəsizliyi və keyfiyyəti üçün həlledici rol oynayır. Məsələn, soyudulmalı olan məhsullar (salatlar, meyvələr və alkoqolsuz içkilər) 0 və +5°C arasında saxlanılmalıdır. İsti qidalar isə hazırlandıqdan sonra 60°C-dən aşağı temperatura düşmədən dərhal istehlak olunmalıdır.
Əgər isti qidalar soyudularaq saxlanacaqsa, bu proses düzgün aparılmalıdır. Bunun bir neçə üsulu mövcuddur:
1. Blast Chiller adlanan avadanlıq vasitəsilə sürətli soyutma.
2. Hazır qidanın qabda buzlu suya yerləşdirilərək soyudulması.
3.Qidanın otaq temperaturuna çatdırıldıqdan sonra dərhal soyuducuya yerləşdirilməsi.
Bu üsullar məhsulun daha uzun müddət təhlükəsiz şəkildə saxlanmasına şərait yaradır”.
Ekspert bildirib ki, bir həftə boyunca istehlak ediləcək qidaların əvvəlcədən hazırlanıb soyuducuya yerləşdirilməsi məsləhət görülmür:
“Bu, həm qida təhlükəsizliyi baxımından risk daşıyır, həm də məhsulun keyfiyyətinə mənfi təsir edir. Məsələn, salatlar 3 gün sonra istehlak edilərsə, onların tərkibində su miqdarı artacaq və bəzi inqrediyentlər keyfiyyətini itirəcək. İsti qidalar isə vaxt keçdikcə boyatlaşır ki, bu da sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər. Bu səbəbdən, gündəlik istehlak olunacaq qidalar səhər saatlarında hazırlanmalı və isti halda 2 saat ərzində istehlak edilməlidir. Soyuq qidalar isə bir qədər daha uzun müddət saxlanıla bilər, lakin soyuducudan çıxarıldıqdan sonra onların da tez bir zamanda istehlakı vacibdir.
Xüsusən, toyuq və balıq əti ilə hazırlanan milli mətbəx nümunələrində tərkibdəki çoxsaylı inqrediyentlər donu açıldıqdan sonra xoşagəlməz qoxulara və tekstura dəyişikliyinə səbəb ola bilər. Bu da qidanın təhlükəsizlik və keyfiyyət meyarlarına uyğun deyil. Nəticə olaraq, tövsiyə edilir ki, hazır qidalar istehlaka mümkün qədər yaxın vaxtda hazırlanmalı və dərhal istifadə olunmalıdır. Bu həm sağlamlıq, həm də qida keyfiyyəti baxımından ən doğru yanaşmadır”.
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az


