İmsakda və iftarda nə yeyilməlidir?
Icma.az, Metbuat portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Ramazan ayının sağlam keçməsi üçün qidalanmıza fikir verməyliyik.
Metbuat.az xəbər verir ki, Ramazan ayında gündəlik enerji, zülal, vitamin və mineral qəbulu tələbatı dəyişməsə də, pəhriz pozulur, yeməklərin sayı azalır.
Ramazan ayında oruc tutarkən qidalanmaya daha çox diqqət yetirilməli, yeməklər ağır olmamalıdır. Az yağlı,qızardılmamış qidalar seçilməli, iftarda az və tez-tez yeməməyə diqqət yetirilməlidir. Gün ərzində ac qalacağınız üçün tərəvəzlər, salatlar və yavaş həzm olunan qidalara üstünlük verilməlidir.
İftar və sahur süfrələrində edilən səhvlərdən biri də kifayət qədər çeynəmədən, mədəni çox yeməklə tez doldurmaqdır. Tez yemək yediyiniz zaman aclıq hiss edə və lazım olduğundan artıq yeyə bilərsiniz, çünki beyniniz hələ tox olmaq əmrini almır. Bundan əlavə ağızda kifayət qədər çeynənməyən qidalar həzm sistemini gərginləşdirdiyi üçün zamanla bir çox xəstəliklərə və problemlərə səbəb ola bilər.
Ramazan arıqlamaq üsulu deyil. Oruc tutmaq bəzən arıqlamaq üçün alternativ hesab olunur. Ancaq oruc tutmaq arıqlamaq üsulu deyil. Yeməklər arasında uzun fasilələr və hərəkətsizlik maddələr mübadiləsinin sürətinin yavaşlamasına səbəb olur və arıqlamağı çətinləşdirir.
Tərkibində ağ un, düyü və şəkər olan qidalar tez həzm olunduğu üçün insulin ifrazını stimullaşdırır və aclıq hissi yaradır. İftarda yeyilən şirniyyatlı məhsullar, xəmir məmulatları, pide çörəyi və şirniyyatlar yüksək kalorili olduğu üçün oruc tutanlarda kökəlməyə səbəb olur və nəticədə qanda piylərdə və təzyiqdə artım müşahidə oluna bilər.

Sahurda nə yeməliyik?
Tərkibində yüksək protein olan qidalar mədənin boşalma müddətini uzatmaqla aclığı gecikdirir. Oruc zamanı uzun sürən aclıq səbəbindən maddələr mübadiləsi daha az enerji sərf edir, bədən hərəkətləri ləngiyir, maddələr mübadiləsi sürəti azalır. Əgər sahur yeməyi buraxılarsa, oruc tutma müddəti daha da uzanar, qan şəkərinin daha tez düşməsinə və bununla bağlı narahatlıqlara (zəiflik, baş ağrısı) səbəb olar.
Sahur yeməkləri az-az, yaxşıca çeynəməklə yeyilməlidir. Sahurda yalnız su içməyi qəsd etmək və ya gecə yeməkdən dərhal sonra yatmaq son dərəcə zərərlidir. Gecələr ağır yemək yediyiniz zaman maddələr mübadiləsi sürətiniz azalır və qidaların yağa çevrilmə riski artır.
İftarda nə yemək lazımdır?
İftarda çox yağlı, çox duzlu və çox şirin yeməklərdən uzaq durmaq lazımdır. Qızardılmış qidalar, xəmir məmulatları, kolbasa, qovrulmuş ət, yağ tərkibi yüksək olan qidalar, çox ədviyyatlı qidalar iftar süfrələrində qaçınılması lazım olan qidalardır. Asan həzm olunan və mədə-bağırsaq sistemində uzun müddət qala bilən tərəvəz, meyvə və tərkibində lif və sellüloza olan çovdar/tam buğda çörəyinə üstünlük verilməlidir.

