İnanırlar ki, bolluq gətirəcək: Qazanlarda qaynadıb qonşulara paylayırlar
Icma.az bildirir, Sherg.az portalına istinadən.
Manisa şəhərinin Sarıgöl rayonunda əsrlərdir davam edən üzüm bəhməzi köpüyü ənənəsi yerli xalq tərəfindən hələ də yaşadılır.
Sherg.az xəbər verir ki, Sarıgöl bölgəsində üzüm bəhməzinin hazırlanmasında vacib bir mərhələ olan bəhməz köpüyü, qonşuluq əlaqələrini gücləndirir.
Üzüm bəhməzi hazırlanarkən qazanda qaynadılan qarışıq, qaşıqla qarışdırılaraq köpükləndirilir.

Köpük qablarla götürülərək əvvəlcə qonşulara təqdim edilir, daha sonra isə bəhməz hazırlayan ailə tərəfindən çay qaşıqları ilə birlikdə yeyilir.

Yerli sakinlər bu ənənənin bolluğu artırdığına inanırlar. Dadağlı məhəlləsindən Fatoş Candemir bildirib:
“Əcdadlarımızdan qalan bu ənənəyə görə, keçmişdən behməz hazırlayarkən yaranan köpüyü qonşulara paylayardıq və sonra hamımız birlikdə yeyərdik. Bunun bolluq gətirdiyinə inanılırdı. bəhməzi qış aylarında istifadə edirik.”

