Icma.az
close
up
RU
Kartof nə qədər faydalıdır?

Kartof nə qədər faydalıdır?

Kartof və onlardan hazırlanan yeməklər dünyanın əksər ölkələrində məşhurdur. Kartof bişirməyin o qədər yolu var ki, bütün il boyu müxtəlif reseptlərlə yeyə bilərsiniz.

News24.az xarici mətbuta istinadən xəbər verir ki, qida dəyəri kartofun necə hazırlandığından asılıdır. Məsələn, bişmiş, qabığı təmizlənməmiş kartofda daha çox pəhriz lifi və bəzi vacib qidalar var ki, bunlar kalium, maqnezium, sink və dəmirdir.

Misal olaraq, kartofu qızartmaq üçün yağdan çox istifadə olunur və kalori miqdarını əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Bu da insan orqaniziminə birbaşa mənfi təsir edir. 

Kartofun tərkibindəki maddələr insan orqanizmi üçün çox faydalıdır. Kartofun tərkibində zülal çox olmasa da, yüksək bioloji dəyərə malikdir. Kartof zülalında sağlamlıq üçün lazım olan nadir və vacib amin turşuları var. Kartofda həmçinin çoxlu C vitamini, B vitaminləri və vacib mikroelementlər var. Bunlar fosfor, sink, silisiumdur.

Kartofun daha bir faydasını alimlər araşdıraraq, üzə çıxarıblar. 

Kartof beyin və sinir sistemi üçün olduqca faydalıdır.

Kartofda olan B6 vitamini orqanizmdə nevroloji proseslərin tənzimlənməsi üçün vacibdir. ABŞ və Almaniyadan olan tədqiqatçılar yazır ki, B vitaminləri beyin üçün lazım olan bioloji birləşmələri sintez etməyə kömək edir - Nörotransmitter serotonin; Hormon dopamin; Norepinefrin.

Müəyyən kartof növləri də çox miqdarda karbohidrat ehtiva edir ki, bu da qanda qlükozanın lazımi səviyyəsini saxlayır və beyinin normal fəaliyyətini təmin edir. 

"Scientific Journal of Clinical Nutrition"un araşdırmaları göstərir ki, normallaşdırılmış qlükoza səviyyələri öyrənmə və yaddaş bacarıqlarını yaxşılaşdırmaq üçün faydalıdır.

Ağa Dadaşzadə

seeBaxış sayı:72
embedMənbə:https://news24.az
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri