Kif təmizlənsə belə məhsulda zərərli maddələr QALIR
Redaktor.az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Qida eksperti Yelena Spetsenko xəbərdarlıq edib ki, məhsulda kif göründükdə hətta təsirlənmiş ərazi kiçik olsa belə həmin qidanı tullamaq daha təhlükəsizdir.
Redaktor.az xəbər verir ki, mütəxəssis aif.ru ilə söhbətində belə məhsulların istehlakının sağlamlıq üçün risklərindən danışıb.
“Əslində, kif göbələkləri məhsulun toxumasına dərindən nüfuz edən mikroskopik saplar əmələ gətirir. Görünən kif yalnız səthdə olsa da, onun alt qatlara keçməsi mümkündür. Bəzi kif növləri isə istiliyə davamlı olan və bədəndə toplanaraq sağlamlığa zərər verən toksinlər istehsal edir”, - deyə Spetsenko bildirib.
Onun sözlərinə görə, xüsusilə nəmliyi yüksək olan yumşaq məhsullar təhlükəlidir (meyvə, tərəvəz, çörək və süd məhsulları). Belə hallarda, görünən kif təmizlənsə belə, məhsulun qalan hissəsində zəhərli maddələr qalır.
“Məsələn, qoz-fındıq, dənli bitkilər və mürəbbələrdə tez-tez aflatoksinlərə rast gəlinir. Bu maddələr qaraciyərə ciddi zərər vura bilər”, - mütəxəssis əlavə edib.
Aytəkin TOFİQQIZI
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:58
Bu xəbər 04 Avqust 2025 08:15 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















