Kimlər qarpızı pendir və ətlə birgə yeyə bilməz?
Azpost saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Şirəli, sərin qarpız və yemiş ənənəvi olaraq avqustun əsas desertinə çevrilir.
Ancaq bu yaxınlarda sosial şəbəkələrdən kulinariya bloggerləri və hətta restoranlar bizə ən gözlənilməz əlavələri olan yemişlər təklif edirlər: feta pendiri və jamondan tutmuş çili və qarğıdalıya qədər.
Həqiqətən də müxtəlif ölkələrin mətbəxində qovunların digər məhsullarla qarışıdırlması var. İspanlar donuz əti ilə (homon) qovun, italyanlar prosciutto və bir ovuc təzə rukula ilə sevirlər. Yunanlar qarpızı feta pendiri və zeytun yağı ilə salata tökürlər, türklər isə bir parça ağ pendir və nanə yarpağı ilə süfrəyə verirlər. Ərəb mətbəxində yemişə qatıq və qoz-fındıq əlavə edilir, İtaliyanın cənubunda isə qarpızın üzərinə limon suyu səpilir və şirinliyini artırmaq üçün şəkər səpilir.
Bu moda meylidir, yoxsa həqiqətən dadlı və sağlamdır?
AzPost bildirir ki, dietoloq və endokrinoloq Yekaterina Şirşova bununla bağlı danışıb:
– Qarpız və yemiş çox yüngül quruluşa malik məhsullardır, demək olar ki, tamamilə sudan ibarətdir. Saf formada 20-30 dəqiqə ərzində həzm olunur, susuzluğu tez yatırır və təravətləndirir. Ancaq onları “ağır” qida ilə, məsələn, proteinlə qarışdırsanız, həzm prosesi yavaşlayacaq. Sağlam bir insanda bu, diqqətdən kənarda qalacaq. Ancaq mədə-bağırsaq həssaslığı olan insanlarda ağırlıq və köp ola bilər.
Bunlar qastrit, pankreatit, bağırsaq sindromu və digər mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlardır. Onlar üçün qovunları zülallar, yağlar və isti ədviyyatlarla qarışdırmaq narahatlıq yarada bilər. Beş yaşdan kiçik uşaqlar da bunu yeməməlidir – onların həzm sistemi hələ belə stressə hazır deyil.
Paylaş

