Kimlərə dondurma yemək olmaz?
Baku.ws saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Müntəzəm olaraq orta intensivlikdə qıcıqlandırıcı təsir orqanizmin davamlılığını artırır – bu da bərkitmə (müqaviməti gücləndirmə) prinsipinə əsaslanır.
BAKU.WS xəbər verir ki, bu barədə otorinolarinqoloq Anton Rizayev "Zdorovye Mail" portalına müsahibəsində dondurmanın hansı hallarda faydalı ola biləcəyini, hansı hallarda isə ondan imtina etməyin lazım olduğunu izah edib.
Onun sözlərinə görə, soyuqluq, o cümlədən boğaza birbaşa təsiri, orqanizm üçün stress amilidir. Lakin sağlam insan üçün orta miqdarda təhlükə yaratmır, əksinə faydalı ola bilər.
Bununla yanaşı, mütəxəssis vurğulayıb ki, bu yanaşma yalnız xroniki LOR xəstəlikləri olmayan insanlara uyğundur.
Tonzillit və ya faringit zamanı boğazın yerli immunitetini gücləndirmək üçün otorinolarinqoloqun müalicəsini müntəzəm almaq vacibdir. Əgər badamcıqlar qoruyucu funksiyasını itirir və infeksiya mənbəyinə çevrilirsə, onların götürülməsi lazım ola bilər.
Belə əməliyyatdan sonra insan daha az soyuqlayır, soyuğa dözümlülüyü artır və artıq dondurmanı orta miqdarda təhlükəsiz şəkildə yeyə bilir.
Rizayev əlavə edib ki, soyuq qidalardan və içkilərdən uzun müddət imtina etmək LOR-orqanların təbii soyuğa davamlılığını azaldır. Bu davamlılığı bərpa etmək isə yalnız tədricən, müntəzəm və ölçülü şəkildə – hər bir bərkitmədə olduğu kimi – mümkündür.


