Mikrodalğalı soba barədə 5 mif: Zəhərləmir, öldürmür...
Cebheinfo saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
8 oktyabr 2025-ci ildə mikrodalğalı soba 80 illik yubileyini qeyd etdi. 1945-ci ildə istifadəyə verildiyi vaxtdan ç nəinki yeməkləri qızdırmaq, hətta mürəkkəb yeməkləri bişirmək qabiliyyətinə malik ağıllı cihaza çevrilib.
Bu yubileyi qeyd etmək üçün Perm Milli Tədqiqat Politexnik Universitetinin (PNRPU) mütəxəssisləri mikrodalğalarla bağlı ən çox yayılmış miflərdən danışıb və onların niyə həqiqətə uyğun olmadığını izah ediblər.
“Cebheinfo.az” bu miflərdən yazır.
Mif 1: Mikrodalğalar qidanı radioaktiv edir
Ən geniş yayılan miflərdən biri mikrodalğaların guya qidanı "şüalandıraraq" radioaktiv olmasıdır. Perm Milli Tədqiqat Politexnik Universitetinin Ümumi Fizika şöbəsinin müdiri, fizika-riyaziyyat elmləri doktoru Anatoli Perminov bunu təkzib edir:
"Mikrodalğalar radio siqnalları kimi elektromaqnit dalğalarıdır. Onlar maddəni ionlaşdırmır və atom quruluşunu dəyişdirmir".
Fırını söndürdükdən sonra istilik dərhal dayandırılır və yemək heç bir "radioaktiv" iz olmadan sadəcə isti qalır. Bu mif çox güman ki, məişət cihazlarında istifadə edilməyən ionlaşdırıcı şüalanma ilə qarışıqlıqdan yaranıb.
Mif 2: Mikrodalğalar bütün vitaminləri məhv edir
Mikrodalğalı sobaların qidadakı vitaminləri məhv etdiyinə dair ümumi bir inanc var. Professor Viktor Kriştop belə deyib:
“Vitaminlər həqiqətən qızdırmaqla məhv edilə bilər, lakin bu, mikrodalğalı sobalarla deyil, temperaturla bağlıdır”.
Bundan əlavə, mikrodalğalı sobalar ənənəvi yeməkdən daha sağlam ola bilər: onlar qidanı daha tez və artıq su olmadan qızdırmaqla qida itkisini minimuma endirirlər. Məsələn, mikrodalğada sobada sobada sobada sobada bişirilən tərəvəzlər uzun müddət qaynatmaqdan daha çox vitamin saxlayır.
Mif 3: Uşaq qidası zəhərli olur
Bəziləri mikrodalğalı sobada körpə qidasının zərərli olduğuna inanırlar. Bu doğru deyil, çünki mikrodalğalı sobalar yeməyin kimyəvi tərkibini dəyişmir. Bununla belə, isitmə qeyri-bərabər ola bilər, buna görə də qızdırıldıqdan sonra yeməyi yaxşıca qarışdırmaq və körpəni yandıra biləcək qaynar nöqtələrin qarşısını almaq üçün bir az soyumağa icazə vermək vacibdir.
Mif 4: Çay üçün suyu qızdırmaq olmaz
Mikrodalğalı sobada qızdırılan suyun təhlükəli olduğuna dair bir inanc var. Bu, həddindən artıq istiləşmə riski ilə əlaqədardır: hamar, qüsursuz bir qabda su görünən köpürmə olmadan qaynama nöqtəsinə çata bilər, sonra qarışdırıldıqda birdən "qaynadılır". Fiziklər sadə həyat hiyləsini tövsiyə edirlər: fincana taxta çubuq, qaşıq və ya çay paketi qoyun. Bu, nüvələşmə yerləri yaradır, istiləşməni təhlükəsiz edir. Beləliklə, çay üçün suyu qızdıra bilərsiniz, ancaq diqqətli olmalısınız.
Mikrodalğalı soba tərəqqinin simvolu kimi
"Mikrodalğalı soba sadəcə məişət cihazı deyil, təsadüfi kəşfin gündəlik həyatı necə dəyişdirdiyinin nümunəsidir. Bu, fizikanın bəşəriyyətin xeyrinə necə işlədiyini nümayiş etdirir", - Viktor Kristop vurğulayır. 1940-cı illərdə yeməyi qızdırmaq üçün mikrodalğalı sobaların kəşfi bir inqilab idi və bu gün ağıllı sobalar köhnəlmiş mifləri təkzib edərək təkmilləşməyə davam edir.
Qısacası...
Mikrodalğalı sobanın 80-ci ildönümündə alimləri mifləri təkzib edirlər: mikrodalğalı sobalar qidaları radioaktiv etmir, vitaminləri qaynatmaqdan çox məhv etmir və uşaq qidasına zərər vermir. Təhlükəsizlik üçün bir çubuq əlavə edərək çay üçün suyu qızdıra bilərsiniz. Mikrodalğalı soba, gündəlik həyatda fizikanın tərəqqisini simvolizə edən təhlükəsiz və faydalı bir cihazdır.
Xəzər
“Cebheinfo.az”
Problemlərinizi bizə yazın, şahidi olduğunuz hadisələri çəkib göndərin


